Жестокото отношение в детството – причина за артериална хипертония в млада възраст

Мария
Написана от Мария май 4, 2015 13:35

Жестокото отношение в детството – причина за артериална хипертония в млада възраст

Акценти:

  • Негативни преживявания - артериално налягане
  • Прогностичен модел - травматични фактори
  • Рискови фактори - артериално налягане

Свързани:

Хора, чието детство включва множество неблагоприятни ситуации, такива като случаи на жестоко отношение, пренебрегване на потребностите или са израснали в проблемно семейство, в млада възраст имат значително по-високи нива на систолично артериално налягане /САД/, в сравнение с тези, които са израснали без такъв травматичен опит.

Взаимовръзката между неблагоприятните преживявания в детството и по-високото ниво на САД в зряла възраст се запазила и след отчитането на социално-икономическия статус в детството, приемът на медикаменти, тютюнопушене и други променливи, отнасящи се към начина на живот.

Тези данни бяха публикувани онлайн в списание Circulation на 9-ти април 2015 г. Авторите на изследването смятат, че въз основа на получените от тях резултати неблагоприятните преживявания в детството увеличават риска от артериална хипертония в много по-млада възраст /тоест на 20-30 години/, отколкото се смяташе по-рано.

Затова откриването на млади хора, чието детство е преминало в неблагоприятна обстановка и ранната намеса при тях /тоест оказване на медицинска помощ или по-скоро психологическа/ могат да са много добър начин за намаляване на бремето на сърдечно-съдовите заболявания в по-късна възраст.

В това изследване взели участие взели участие 213 души от афроамерикански произход и още 181 граждани на САЩ с европейски произход на възраст от 5 до 38 години.

Изследователите ретроспективно събирали сведения за травматични преживявания с използването на въпросник, който включвал 3 основни категории – жестоко отношение с детето /емоционално, физическо или сексуално насилие/ и признаци за проблемно семейство /злоупотреба със забранени вещества, психически заболявания, домашно насилие, наличие на престъпници сред членовете на семейството и съпружески разногласия между родителите/.

Артериалното налягане се измервало на всеки 1-2 години в продължение на 23 години период от детството до зряла възраст на съответния участник.

Като цяло, при 69% от участниците имало поне една ситуация, която бил могла да бъде отнесена към травматичните, при това често най-често се срещал съпружеския раздор в родителската двойка. Почти всеки 5-ти от участниците имал в детството 4 и повече такива негативни фактора.

Въпреки че като цяло не било открита асоциация между негативните преживявания в детството и средните нива на артериалното налягане, изследователите установили достоверно взаимодействие между кумулативния неблагоприятен опит и напредването на възрастта.

При младите хора, които са се сблъсквали в детството си с многобройни травматични преживявания, се наблюдавало по-бързо покачване на нивата на АД в сравнение с тези, които нямали такъв негативен опит. Следва да се отбележи, че тези различия се проявили след достигането на 30-годишна възраст от участниците.

В създадения прогностичен модел на възраст от 38 години, участниците с 4 и повече травматични фактора през детството си имали нива на систоличното АД с 9.3 мм по-високо и диастолично АД с 7.6 мм по-високо, в сравнение с тези, които израснали без негативен опит от детството.

Резултатите били подобни при мъжете и жените и при участниците от афроамерикански или европейски произход.

По отношение на систоличното АД взаимовръзката с напредването на възрастта се запазвала след отчитането на такива фактори като недостатъчна физическа активност, тютюнопушене и прием на медикаменти.

За диастоличното АД взаимодействието било достоверно, при тези доброволци, които приемали лекарства. Тоест при тях била установена връзка между негативните преживявания в детството и по-високите нива на долната граница на артериалното налягане.

В редакционна бележка към статията коментиращите изследването отбелязват, че наред с несъмнените му предимства, сред които дългият период на наблюдение, то има и недостатъци, сред които на първо място е трудното определяне какво представляват негативните преживявания в детството.

Жестокото отношение в детството – причина за артериална хипертония в млада възраст
4.6 (91.3%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 4, 2015 13:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи