Първичните резултати от ново изследване показват, че някои видове морски дарове е възможно да са свързани с фаталното невродегенеративно заболяване – ALS.

Американски учени, провели този научен труд, планират да публикуват получените резултати преди ежегодната среща на Академията по неврология на САЩ, която ще се проведе през април.

Съществува връзка между употребата на морски дарове, съдържащи живак и амиотрофична латерална склероза

Каква е вероятността от развитие на АЛС при хора, които често консумират морски дарове с високо съдържание на живак?

Американски учени отбелязват, че този начин на хранене може да увеличи вероятността от развитие на фаталното заболяване.

Предварителният доклад, изготвен въз основа на данните от изследването, съдържа предупреждение за възможната вреда от съдържащите живак морски риби.

Авторите посочват риба-меч и акула, като най-вероятните причинители на АЛС.

Но резултатите не показват увеличаване на вероятността от развитие на АЛС от употребата на морски дарове като цяло.

Рибата си остава част от здравословното хранене, но остават въпросите за вероятната опасност, която идва от живака в някои морски риби.

Анализът на медицинските данни на 500 души, които постоянно консумират риба с много високо съдържание на живак, показва, че тези хора са с 2 пъти по-висок риск от развитие на АЛС.

Но авторите на изследването отбелязват, че това не означава, че съществува причинно-следствена връзка между тези 2 фактора.

Живакът е токсичен метал, който се среща в своята естествена форма в околната среда.

Макар и малко количество от това вещество да се съдържа в много риби, сьомга, сардина, морските дарове са много полезни за здравето.

Но авторите на изследването препоръчват да се обръща внимание какви морски дарове най-често слагаме на трапезата.

Амиотрофичната латерална склероза е неизлечимо невродегенеративно заболяване или болест на Лу Геринг в памет на легендарния бейзболист, който умира от тази патология.
Съгласно данните на Американската асоциация АЛС диагнозата „АЛС“ всяка година се поставя на 6000 души.

Причината за възникване на заболяването досега не е известна, но няколко изследвания показват, че един от факторите, повишаващ риска, може да е живакът, попаднал в човешкия организъм с храната.

Изследователи посочват, че това вещество се съдържа най-много в рибата, която консумираме.

Хората, които често ядат риба, съдържаща много живак, са с 2 пъти по-висок риск от развитие на АЛС
Проучването било проведено с 294 души с АЛС и 224 здрави хора.

На всички участници били задавани въпроси колко често консумират морски дарове, а също и как да си ги набавят – улавят ги сами или си ги купуват.

След това изследователите изследвали колко живак приемали участниците всяка година.

За определяне нивата на живак в организма на участниците, учените изследвали ноктите, изрязани от пръстите на краката.

Резултатите показали, че 61% от участниците с АЛС се намирали в горната ¼ на скалата, определяща нивото на живак, докато сред здравите участници този показател бил 44%.

Изследователите изчислили, че тези, които са в горната четвърт на скалата на приеман живак, тъй като редовно консумират морски дарове, са с 2 пъти по-висок риск от АЛС.

Хората с високи нива на живак в организма, видно от анализа на ноктите на пръстите на краката и техните хранителни предпочитания, също имали 200% по-висок риск от развитие на АЛС.

Сравнението било с участниците, които били с ниски нива на живак в организма.