Живот заради лайкове – какво е допустимо в социалните мрежи, а какво – опасно

Мария
Написана от Мария юни 29, 2016 20:52

Живот заради лайкове – какво е допустимо в социалните мрежи, а какво – опасно

Има ли смисъл да пускаме снимки на децата си в социалните мрежи?

Има ли реална депресия заради виртуалния живот.
Кога селфитата и демонстрацията на собствените снимки се превръщат натрапчива идея и как да използваме социалните мрежи в своя полза?

Опасна зависимост

Хората, които постоянно публикуват снимки за своя живот, на всяка своя стъпка в Интернет, са много подобни на ексхибиционистите, които получават удоволствие от това да се показват на публични места без дрехи.

Точно така, човек се разголва пред всички личния си живот в социалните мрежи, описвайки всяка своя стъпка – тук бях, тук се отбелязах, ето сега тръгвам, тук пък вървя по улицата… Това вече е зависимост.

И за съжаление, тази зависимост може да завърши много трагично. Хората започват да се сравняват с другите в социалните мрежи, изглежда им, че не са достатъчно обичани и съвършени, изпадат в депресия от това.

Известен е случай, когато млада майка пуснала свои снимки в Интернет, а някой от потребителите вместо очаквания комплимент я нарекъл „дебела крава след раждане“.

И жената сложила край на живота си. ако психиката на човек е толкова неустойчива, че неговата самооценка зависи от мнението на околните, то постоянното присъствие в социалните мрежи е по-добре да се ограничи.

Нормалният човек със здрава психика не трябва да страда, ако някой непознат не му хареса снимката, която е пуснал.

И освен това, зад социалните мрежи лесно можеш да се скриеш. Никой не зная чия снимка вие пускате – своя или на някой модел от подиума.

Но дори сред собствените си снимки хората обикновено пускат не всички, а само тези, на които изглеждат добре. Или публикуват предварително редактирани снимки.

Такова поведение може да говори за стремеж да се живее паралелно още един живот, където всички обичат човека, и му се възхищават. Това е начин за подправяне на нещо в живота, като нищо не се прави, като не се полагат специални усилия.

И децата са на показ

Все по-често възрастните си задават въпрос – как правилно да ограничават присъствието в социалните мрежи на своето подрастващо дете?

Но нима децата не копират поведението на родителите си. Ако майката и бащата с часове стоят в социалните мрежи, и детето ще постъпва по същия начин.

Ако родителите не чакат харесвания, не се снимат непрекъснато и не публикуват, то и детето спокойно ще се отнася към тази сфера на своя живот.

Разбира се, по-трудно е да повлияеш на обкръжението на детето. Тийнейджърът все пак общува със своите връстници.

Трябва повече да се разговаря, да се общува с децата, заедно да се прекарва свободно време, да се предлагат интересни занимания, тогава няма да има кога да се водят напразни разговори в социалните мрежи, нито пък да се четат чужди постове.

Лична полза

Но е глупаво напълно да се отричат социалните мрежи и общуването в тях – те и самата ситуация, когато около теб не са няколко познати приятели, а милиони, с които може да се общува, и това е явлението на нашето време.

И ако искаме да сме в крак с времето, то определено присъствието в социалните мрежи е необходимо.

Освен това социалните мрежи са много ефективен инструмент за демонстрация на собственото портфолио, за рекламиране на себе си.

Живот заради лайкове – какво е допустимо в социалните мрежи, а какво – опасно
4.4 (88.73%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 29, 2016 20:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи