Животът в големите градове състарява кожата с 10 години

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 21:38

Животът в големите градове състарява кожата с 10 години

Акценти:

  • Живот в големите градове
  • Състаряване на кожата
  • Замърсяване на въздуха и последствия от това за кожата

Свързани:

Животът в големите градове, в България са тези с население над 100 хиляди души, способства за ускоряването на стареенето на кожата с 10 години. Резултатите от изследването бяха представени от компанията Procter & Gamblе.

Учените достигнали до извода, че животът в селските местности е много по-полезен за кожата на човека. И тази разлика е впечатляваща – кожата на градските жени старее много по-бързо, отколкото на техните връстнички от селата и малките провинциални градове.

За участие в изследването учените поканили 200 жени на възраст от 30 до 45 години. Едната половината от доброволките живеели в големи градове, а другата в селата.

Всички жени водели приблизително еднакъв начин на живот и се излагали на съпоставимо количество на ултравиолетово излъчване. Но въпреки това, се оказало, че при дамите от градовете кожата остарявала по-бързо.

Една от участничките в изследването 46-годишната Елизабет Хънт, майка на 3 деца, съобщила, че се е преместила да живее в провинцията, именно за да запази здравето и младостта си.

Тя и съпруга ѝ имали собствена земя, където отглеждали всички необходими им плодове и зеленчуци и се опитвали нищо да не закупуват от супермаркетите. А също и много време много време прекарвали на открито.

Дерматологът Стефани Уилямс отбелязва, че една от нейните пациентки, живеела в града и в края на деня имала навика да почиства мръсотията от лицето си – „След почистването бялата марля ставала напълно сива.

Вие можете да видите всички замърсявания и мръсотията от града по кожата ви. Тя е стройна и стегната, но кожата ѝ е с 10 години по-стара от хронологическата“.

Това се дължи на факта, че замърсеният въздух предизвиква възпаление, разрушава защитните механизми на кожата, уврежда колагена, който поддържа нейната еластичност и като последствие от това се ускорява образуването на бръчки и стареенето.

В рамките на това изследване също така било установено, че при жителките на селата остаряването на кожата се обуславя в най-голяма степен от излагането на слънчева светлина.

Напълно вероятно, това да е свързано с неправилната грижа за кожата, защото жените в селата нямат навика да използват специални защитни средства. Но дори и въпреки това животът в центъра на големия град се оказал по-вреден, отколкото излагането на слънчева светлина.

Ако по-рано се е смятало, че частиците от градската мръсотия не могат да проникнат в кожата и се задържат на нейната повърхност от настоящото изследване стана известно, че това не е така.

И обикновената грижа, включваща почистване, хидратация и правилно хранене е напълно недостатъчна.
В големите градове в България въздухът е най-замърсен предимно в София и Пловдив и дори вторият ни по-големина град беше обявен през 2013 година за градът с най-мръсен въздух в целия европейски съюз.

През изминалата 2014 година ситуацията се измени, най-вероятно поради обилните валежи през по-голямата част от годината.

Основният източник на замърсяване в големите градове у нас са автомобилите, които през последните години в столицата достигнаха критичните нива от 550 на 1000 души население, което обуславя и в бъдеще влошаването на качеството на въздуха в големите градовете.

В България допълнително замърсяване от автомобилите се създава и поради факта, че по-голямата част от тях са рециклирани и са на възраст над 5 години и системите им за катализиране на вредните газове не функционират.

Животът в големите градове състарява кожата с 10 години
4.6 (91.56%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 21:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи