Жлъчен рефлукс гастрит – защо възниква възпаление

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2018 20:25

Жлъчен рефлукс гастрит – защо възниква възпаление

Акценти:

  • Диета - щадяда
  • Гастрит - развит
  • Жлъчен рефлукс - провокатори

Свързани:

Жлъчен рефлукс гастрит – това е често срещано заболяване, в развитието на което е увреждането на стената на стомаха от жлъчка, която се връща от дванадесетопръстника.

Вследствие на въздействието на жлъчката се развива възпаление, което може да е не само с повърхностен характер. Тази патология се съпровожда с доста интензивен болков синдром в съвкупност от храносмилателни нарушения.

При своевременно оказана медицинска помощ този патологичен процес е с благоприятна прогноза

В противен случай съществува риск от образуване на язви на стомаха, възникване на стомашно-чревно кръвотечение и дори злокачествени тумори.

Интересно е, че това възпаление най-често се развива при хора на средна възраст. На деца на практика не се открива.

Сред всички заболявания на стомашно-чревния тракт, съпровождащи се с развитие на възпалителен процес, 5% са случаите на жлъчен рефлукс гастрит.

До възникване на това заболяване водят най-различни фактори

Често тази патология се среща при хора, които злоупотребяват с алкохол и никотин. Наднормените килограми и честото излагане на стрес също може да е предразполагащ фактор.

Обикновено патологичното връщане на жлъчка от дванадесетопръстника в стомаха се комбинира със съществуващи хронични заболявания в органите на стомашно-чревния тракт.

Най-често при хроничен дуоденит. Това възпаление понякога е свързано с прекарани хирургични интервенции и патологии от страна на стомашно-чревния тракт.

Някои видове лекарствени препарати, например, нестероидни противовъзпалителни средства, също могат да предизвикат отслабване на тонуса на пилорния сфинктер.

При нормално състояние след постъпване на храната от стомаха в дванадесетопръстника пилорният сфинктер плътно се затваря.

След това от общия жлъчен проток в лумена на дванадесетопръстника навлиза жлъчка, която взема участие в храносмилането.

Механизмът на развитие на жлъчен рефлукс гастрит е представен от непълно затваряне на пилорния сфинктер и връщане на агресивно съдържимо в стомаха.

Жлъчката уврежда клетките на лигавицата, като разтваря техните мембрани и се развива некробиоза.

На фона на възпалението също се променя киселинността на стомашния сок, което способства за нарушаване на процеса на храносмилане.

В зависимост от разпространението на патологичния процес жлъчният рефлукс гастрит се дели на огнищен и на дифузни варианти. При огнищен на лигавицата на стомаха се открива ясно разграничение на здрави тъкани от засегнатите огнища.

Дифузният вариант се характеризира с развитие на равномерна възпалителна реакция с въвличане на цялата лигавица.

При повърхностна форма патологичният процес се ограничава до лигавицата, клетките на която се подлагат на клетъчна метаплазия.

Ерозивната форма се съпровожда с образуване на повърхностни ерозии, които с течение на времето могат да се трансформират в дълбоки язвени дефекти.

Най-неблагоприятна в тази посока в този посока е атрофичната форма. Установява се в случай ако лигавицата се подлага на атрофия и става по-тънка.

Симптоми при жлъчен рефлукс гастрит

Заболяването не се съпровожда с каквито и да било симптоми. Съпътстващата клинична картина пряко зависи от това колко дълбоки слоеве е засегнал патологичният процес.

Основно оплакване на болния е болка. Болковият синдром се локализира в епигастралната област и се усилва известно време след хранене. Също присъства и усещане за тежест в стомаха след хранене.

Диагностика и лечение

Обикновено гореописаните симптоми позволяват да се заподозре развитие на гастрит. Да се установи неговата природа обаче е възможно с помощта на контрастна рентгенография.

Лечението на първо място предполага щадяща за стомаха диета.

Жлъчен рефлукс гастрит – защо възниква възпаление
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2018 20:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи