Жлъчни камъни увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 12:39

Жлъчни камъни увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Акценти:

  • Причини - идентифициране
  • Камъни в жлъчката - рискови фактори
  • Жлъчни киселини - регулиране

Свързани:

Нов мета анализ, обхващащ медицински данни на стотици хиляди души, показва, че заболяванията на жлъчния мехур и болестите на сърцето са доста по-силно свързани, отколкото се смяташе досега. Причините за тази взаимовръзка, като че ли остават неясни.

Както е известно, жлъчните камъни са малки твърди отлагания, които се образуват в жлъчния мехур.
В по-развитите държави са доста често срещане явление, което засяга 10-15% от хората.

Смята се, че жлъчните камъни се образуват в резултат на нарушаване на състава на жлъчната течност.

Въпреки че обикновено са малки и съществуват безсимптомно, с течение на годините могат да нарастват и да достигат размерите на малки камъчета.

Предизвиквайки разширяване на жлъчния мехур, е възможно да се стигне до блокиране на неговите пътища, и така човек да започне да усеща силна коремна болка, по-известна като жлъчна колика.

Проучване, публикувано през тази седмица в рецензирано медицинско издание, изследва връзката между камъните в жлъчката и сърдечно-съдовите заболявания.

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че двете състояния не са свързани помежду си – едното засяга кръвоносната, другото храносмилателната, връзката между тях е доста по-обширна, отколкото преди се е предполагало.

Жлъчните камъни и сърдечно-съдовите заболявания

Рисковите фактори, обуславящи развитието и на двата вида патологии, са доста идентични, сред които затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, лошо хранене и висок холестерол.

Въпреки, съществуващото подобие, според учените от Университета Тулейн в Ню Орлиънс, тази връзка не се дължи само на идентичните рискови фактори.

Екип, ръководен от д-р Лу Чи, професор по епидемиология в Тулейн, извършил мета анализ на повече от 840 000 участници, сред които имало и повече от 50000 случаи на коронарна болест на сърцето. И те изследвали връзката между тази патология и жлъчните камъни.

Изследването показало, че анамнезата за камъни в жлъчката е свързано с 23% увеличение на риска от коронарна болест на сърцето.

Резултатите показват, че при участниците с този проблем трябва да се провеждат внимателно наблюдения, като се преценяват рисковите фактори и на жлъчните камъни и на сърдечно-съдовите заболявания.

Предотвратяването на жлъчнокаменна болест може да се окаже полезно и за здравето на сърцето.

Във втория анализ на повече от 260000 участници, д-р Чи установил, че сърдечно-съдовите заболявания често съществуват заедно с камъните в жлъчката, защото рисковите фактори са едни и същи. И това не е особено изненадващо.

Интересното е, че при втория анализ, д-р Чи също така стигнал до заключението, че хората с камъни в жлъчката, които са принципно здрави – не са с наднормено тегло, с нормално кръвно налягане са, не страдат от диабет, все пак са с повишен риск от коронарна болест на сърцето, в сравнение с тези, които страдали от горепосочените здравословни проблеми.

С други думи, независимо от рисковите фактори на двете състояния, наличието на жлъчни камъни е достатъчно, за да се увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания

Защо камъните в жлъчката са свързани с болестите на сърцето?

Мета анализът не успя да идентифицира причините, зад които стои тази връзка, но съществуват редица потенциални механизми.

Една от теориите е, че камъните в жлъчката, променят секрецията на жлъчна киселина, което може би е свързано с увеличаване на риска от сърдечно-съдови инциденти. А жлъчните киселини са от ключово значение за регулиране на чревната микрофлора.

Жлъчни камъни увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания
4.4 (88.8%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 12:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи