Зима, дебели дрехи, сколиоза – какви травми предизвикват простуда

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2018 22:31

Зима, дебели дрехи, сколиоза – какви травми предизвикват простуда

Акценти:

  • Недостиг - витамини
  • Мигрена - блуждаещ нерв
  • Здраве - внимание

Свързани:

За година около 500 млн. души по света се разболяват от остри респираторни вирусни инфекции. И далеч невинаги причината за заразяването е очевидна.

Късната есен и зима е традиционно време за развитие на инфекциозни заболявания. Остри респираторни вирусни инфекции, грип – в картоните на пациентите изобилстват приблизително едни и същи записи.

През късната есен имунитетът се понижава и ставаме по-уязвими за заболяванията.

Но се появи и друга теория, според която заразяването с вируси се дължи не заради сломените защитни сили на организма, а заради травми.

Какво може да повлияе на човека и какви сезонни обостряния имат скрити механизми?

Обостряния на хронични заболявания

Защо в късната есен се обострят хроничните заболявания. Първата причина е ясна и се обуславя от променящите се метеорологични условия и понижението на температурата на въздуха.

На всички ни е известно, че топлината отпуска тялото. Когато температурите започнат да наближават нула, мускулите се напрягат и се стягат.

Освен това вадим от шкафа топлите дрехи и обувки. Зимните боти и ботуши обикновено са с по-груба и дебела подметка, и са много по-тежки от летните маратонки и сандали.

Натоварването, което създава тежката обувка, предизвиква напрежение в стъпалата и се предава на всички разположени по-горе отдели на опорно-двигателния апарат.

По-обемните зимни дрехи закриват цялото тяло, за да ни защитят от капризите на природата, и сковават движенията.

Всички тези фактори оказват на тялото необичайно натоварване след леките летни дрехи.

И на хората, които им се е струвало, че са се избавили от болките в гърба и в краката или с мигрената, отново се обръщат за помощ.

Освен това сезонът на отпуските е през лятото, а през зимата, точно преди празниците, се стараем да дадем максимума от себе си в работата. Ограничаваме движенията, а и студеното и мрачно време предразполага.

Взаимовръзка между честите простуди и травми

Навярно много от нас са забелязали, че при едни и същи метеорологични условия едни съвсем не боледуват, а други не могат да се отърват от простуди. За работата на имунната система в нашия организъм отговаря един от отделите на главния мозък – хипоталамус.

Поразително, но факт – сколиозата, възникнала в резултат на родилна травма, може да предизвика простудни заболявания.

За да се борят с бактерии и инфекции, органите на дихателната система трябва да се снабдяват добре с кръв, а гръдния кош свободно да се движи.

Когато е нарушена стойката, тялото не може с пълна амплитуда да изпълнява дихателните движения, заради асиметрично прикрепване на мускулите, недостатъчна подвижност на ребрата и прешлените.

Още една причина е травма на тила, в резултат на която се прищипва блуждаещия нерв. Една от многото негови функции е контрол на епитела, който „прокужда” слузта от белите дробове и предотвратява нейния застой.

Освен това блуждаещият нерв регулира чревната функция.

Отслабените черва не могат да абсорбират всички необходими витамини и микроелементи, което ще доведе до по-продължително протичане на простудните заболявания.

Недостиг на витамини

Преходът към зима особено силно се отразява на хора, които страдат от недостиг на полезни вещества, витамини и микроелементи.

Ако човек се храни балансирано, води активен начин на живот и обръща внимание на здравето си, то никакъв начин не трябва да се му отразява преминаването от есен към зима.

Зима, дебели дрехи, сколиоза – какви травми предизвикват простуда
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2018 22:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи