Значителното ограничаване на приема на сол не е полезно за здравето на хората в напреднала възраст

Мария
Написана от Мария януари 29, 2015 08:30

Значителното ограничаване на приема на сол не е полезно за здравето на хората в напреднала възраст

Акценти:

  • Прием на натрий
  • Потребление на сол и риск от сърдечно-съдови заболявания
  • Препоръки за здравословен прием на готварска сол от населението на България

Свързани:

Наскоро беше публикувано поредното изследване, което „налива масло в огъня“ за това кое е препоръчително за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания и понижаване на смъртността чрез намаляване на количеството на потребявания натрий с храната.

На 19-ти януари 2015 година в списание JAMA: Internal Medicine се появи публикация, в която се посочва, че при хората в напреднала възраст, приемащи по-малко от 1500 мг натрий с храната в денонощие, не се наблюдава по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания или смърт за период от 10 години в сравнение с техните връстници, чийто хранителен режим включвал 1500-2300 мг натрий в денонощие.

Въпреки фактът, че доказването на вредата от прекалено строгото ограничаване на натрия в старческа възраст се провали, според авторите на настоящото проучване, получените от тях данни са достатъчни, за да се препоръча на хората в напреднала възраст да не бъдат прекалено строги в контрола на приема на натрий.

Следва да се напомни, че към настоящия момент са все още в сила Препоръките за хранене на населението на Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от 2010 година, в които се предписва ограничаване на приема на натрий с храната до 2300 мг за възрастовата група 18-51 години и до 1500 мг за лица на възраст 51 и повече години, за афроамериканците и пациентите с артериална хипертония, захарен диабет или хронични заболявания на бъбреците.

В България съгласно Препоръките за здравословно хранене на населението на възраст 18-65 години приемът на натрий трябва да бъде ограничен до 2000 мг дневно или 5 грама натриев хлорид, което представлява 1 чаена лъжичка готварска сол ден.

Американската кардиологична асоциация е дори още по-радикална и препоръчва на всички американци без изключение да се стремят към целево ниво от не повече от 1500 мг натрий в денонощие.

Същевременно през 2013 година специалистите от Института по медицина на САЩ /Institute of Medicine, IOM/ направили систематичен преглед на наличната литература и стигнали до заключението, че към настоящия момент не съществуват достатъчно убедителни доказателства, за да се потвърди фактът, че е полезно съкращаването на потреблението на натрий дори до нива от 1500-2300 мг в денонощие.

Последната публикация от януари 2015 г.се отнася за резултатите от 10-годишното наблюдение на 2642 участници в напреднала възраст в рамките на изследването „Здраве, Стареене и Телесен състав“ /Health, Aging, and Body Composition, Health ABC/ на възраст от 71 до 80 години.

Средното потребление на сол в изследването Health ABC представлявало 1 чаена лъжичка дневно готварска сол, тоест приблизително около 2300 мг натрий в денонощие.

С помощта на анкета, в която били включени въпроси за най-често консумираните хранителни продукти било установено, че част от участниците в напреднала възраст /291 души/ приемали натрий в количество по-малко от 1500 мг/ денонощие, друга част /779 участници/ – в диапазона между 1500 и 2300 мг на денонощие, а оставащите 1572 души количество от над 2300 мг на денонощие.

Както бе споменато по-горе, изследователите не установили по-добро здравословно състояние на хората, които приемали по-малко от 1500 мг натрий в денонощие.

Това се отнася за възможно понижаване на смъртността, заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност. Резултатите не се различавали при участниците с изходна артериална хипертония и такива без това заболяване, а също и при мъжете и жените, европеиди и представители на негроидната раса. Но се наблюдава леко повишаване на смъртността за период от 10 години, при участниците, които приемали по-малко 1500 мг натрий.

Значителното ограничаване на приема на сол не е полезно за здравето на хората в напреднала възраст
4.5 (90.48%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 29, 2015 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи