Знаете ли, че красивите корали в аквариумите могат да бъдат отровни?

Калина
Написана от Калина август 27, 2015 17:42

Знаете ли, че красивите корали в аквариумите могат да бъдат отровни?

Акценти:

  • Може ли допир с корал да ни убие?
  • Защо коралите са отровни?
  • Какъв токсин съдържат коралите?

Свързани:

Ново изследване доказва, че някои видове корали, които често се използват в аквариумите произвеждат токсини, които могат да бъдат изключително опасни за човешкото здраве.

В доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията са описани 10 случая на отравяне с токсини между 2012 г. и 2014 г в Аляска. Любопитното е, че всички случаи са свързани с коралите от вида „Zoanthid“, с които често се декорират домашните съдове за отглеждане на рибки.

Според изследванията тези корали съдържат високи нива на палитоксин – вид, който може да причини животозастрашаващи симптоми при докосване, вдишване или поглъщане.

Поради тази причина токсините се оказват изключително опасни за хора, които работят в магазин за аквариуми или са декорирали тези в дома си.

В доклада се съобщава: „Много от служителите на аквариума ги съхраняват, а любителите на морския свят не са наясно с токсина, който представлява потенциална опасност за здравето им. Трябва внимателно да се проучи как се обработват коралите. Тези практики трябва да се съобщават от производителите, за да се подсигури общественото здраве и да се избегнат усложнения и кризисни състояния.“

Държавните служители по здравеопазване в Аляска започват разследване на токсина, отговорен за отравянето на мъж. След като са направили изследване на двама от неговите съквартиранти са открили, че и те проявяват симптоми, които са резултат от отделените токсини на коралите „Zoanthid“, отглеждани в домашния аквариум. Симптомите, които са проявили пациентите са: повишена температура, умора, кашлица, болки в мускулите и горчив, метален вкус в устата. След като са открити причините за отравянето и тримата пациенти се възстановяват в рамките на два дни.

Според изследването на здравните органи нито един от пациентите не е осъществил пряк контакт с коралите. Според тях токсинът е попаднал в телата им, чрез вдишване.

Те обясняват, че токсинът се освобождава, когато някои от полипите се откъснат по време на прехвърлянето на коралите в аквариума. Според учените коралите могат да произвеждат и аерозолни токсини, когато се използва гореща вода или скраб за отстраняването им.

След като проучването се разширява се оказва, че в магазина, в който се продават коралите също има няколко случая на хора от персонала, които са проявили симптоми на отравяне. Те съобщават за болки в ставите, слабините, треска, усещане за студ през нощта, кашлица и метален вкус в устата. При един от членовете на персонала симптомите са се появявали девет пъти.

След разпита на здравните власти собственикът на магазина съобщава за случай през 2012 г., когато мъж и бременна жена са хоспитализирани след като съпругът е почиствал аквариум с корали „Zoanthid“. Въпреки че съпругата не е участвала пряко в почистването причината да се зарази с опасния токсин е, че е просто е била в помещението през това време. След като попадат в болницата съпругата остава в интензивното отделение в продължение на няколко дни, след което ражда три месеца по-рано.

За щастие бебето оцелява и няма признаци да е засегнато от опасните токсини, за разлика от бащата, който две години след случая все още има проблеми с белите дробове.

Токсинът, който се получава от този вид корали може да се неутрализира чрез накисване в белина и вода за 30 минути. Според доклада замърсените предмети трябва да се третират по същия начин.

За да се избегне производството на аерозоли любителите на морския свят и служителите в специализирани магазини трябва да подхождат с повишено внимание към отглеждането на този вид корали. Когато обеззаразявате площи, които може да са изложени на токсина задължително използвайте предпазни средства като маска, очила и специални за целта дрехи.

 

Знаете ли, че красивите корали в аквариумите могат да бъдат отровни?
4.4 (88.06%) 67 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 27, 2015 17:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи