Звуците на тялото – заболяванията могат да се разпознават и със слуха

Мария
Написана от Мария април 18, 2015 22:31

Звуците на тялото – заболяванията могат да се разпознават и със слуха

Акценти:

  • Оригване - неприлично
  • Чревни газове - вятър
  • Хълцане - заболявания

Свързани:

Куркане, хрущене, пукане, тракане – звуците, които издава организма не могат да бъдат наречени мелодични. „Музиката“ на човешкото тяло често е признак на бедствие. Изпълнявайки за нас поредната си „песен“, нашият организъм често ни моли за помощ.

Тракане със зъби

Около 15% от жителите на Земята всяка нощ плашат своите съпрузи, съседи по легло или в болничната стая със тракането със зъби. Медицината нарича това явление бруксизъм.

То е особено често разпространено сред децата. Според педиатрите, по време на сън потраква със зъби всяко 3-то дете, карайки по този неговата майка да изпада в паника: „Детето има глисти“.

Няма никакво научно обосновано обяснение на тази теория. Най-често причината за бруксизма е неправилната захапка или патология на челюстните стави. Сред възможните причини са и преживявания, които продължават даже и по време на сън.

От постоянно триене се изтрива зъбния емайл, излизат от строя и челюстните стави. Влошава се качеството на съня, човек започва да го притесняват главоболие, болки в ушите, в носните кухини, виене на свят, хронична умора.

За да се избавите от потракването е необходимо да коригирате захапката си. Възможно е да ви се наложи да се изследвате при невролог.

Желателно е да опитате преди сън да натоварите челюстта си като погризете твърд морков. Когато „се умори“, тя ще бъде „спокойна“ през нощта.

През нощта можете да сложите в устата си силиконова шина, която ще предпази зъбите ви от изтриване, тъй като ще предотврати съприкосновението между горните и долните зъби. Но тя се изработва от зъботехник, след като взема гипсов отпечатък.

2 години хълцане

От гледна точка на медицината хълцането представлява кратко силно вдишване при стеснен глотис, който възниква в резултат на конвулсивно свиване на диафрагмата.

Особено често хълцат децата. Обикновено това се случва, когато бебето изстине /по този признак майката определят, че е време то да излезе от водата/.

Други възможни причини за хълцането са силна жажда, консумация на студена храна, преяждане. Такова хълцане се определя като безобидно и не изисква лечение.

Но по-честите, болезнени пристъпи на хълцане са признак на заболяване. Англичанинът Кристофър Сандс започнал да хълца през февруари 2007 година и продължил … 2 години – средно по 12 часа дневно с честота един път на 2 секунди.

За това време той хълцал повече от 10 милиона пъти.

Причината затова се оказало заболяване на стомашната стена. Сред другите заболявания, симптом на които е хълцането са увреждания на централната нервна система, отравяне, инсулт, черепно-мозъчни травми, заболявания на стомашно-чревния тракт, инфаркт, глаукома и дори глисти.

Това не е вятър

По-рано тази естествена телесна функция деликатно била наричана „вятър“, днес се обозначава като „метеоризъм“. Причината е натрупване на газове в червата.

Нормално всеки здрав човек за един ден произвежда около 14-24 „ветроизпускания“. При някои заболявания – десетки пъти повече. Сред които – дисбактериоза, панкреатит, ентерит, колит, заболявания на черния дроб, чревни инфекции и непроходимост.

Но най-често виновници за метеоризма са храните богати на растителни влакна и скорбяла – грах, фасул, леща, зеле, картофи, пълнозърнести и ръжени хлябове.

Моля те не се оригвай!

Оригането нерядко поставя хората в неудобна ситуация, тъй като звукът, който се издава се смята от обществото за неприемлив. Но това е, защото се намираме в Европа. На Изток оригването по време на хранене се смята за похвала за кулинарните таланти на домакинята.

Звуците на тялото – заболяванията могат да се разпознават и със слуха
4.5 (89.49%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 18, 2015 22:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи