Новата седмица стартира с под 100 нови заразени, което може да се определи като добра новина, но сред показателите, които се следят, има и някои доста обезпокоителни данни.

Излекуваните много повече от новите заразени

Основният е броят на жертвите на COVID-19, които достигат рекорд за целия 5-месечен период на епидемията у нас за ден. И това става на фона на нито един случаи на летален изход в неделния ден. 18 са починалите, при които е доказана коронавирусна инфекция, а това е повече от обезпокоителен показател.

Сред случаите на летален изход от днес стана ясно, че има и лекар от село Краище, Разложко, като най-вероятно заразяването е станало, докато е лекувал своите пациенти.

Успокоителното е, че днес преборилите инфекция отново са доста повече, отколкото са новите заразени, и така след няколко дни на нарастване активните случаи отново започнаха да намаляват.

Общият брой на активните случаи намалява до 4326, а потвърдените от началото на епидемията достигат 15 386.

Направените PCR тестове са сравнително малко, под 3600, което не е много висока стойност в сравнение с рекордните от миналата седмица – над 8600 теста в рамките на ден.

Положителните толкова, колкото и седмица по-рано

Делът на положителните проби остава под 3%, колкото и през повечето дни на предходната седмица. По-малкото тестове естествено водят и до спад на заразените.

Продължават да намаляват и приетите в болница, като спадът е до 714, при стойност не много под 900 само до преди малко повече от 2 седмици.

Броят на PCR тестовете общо за страната надхвърли 370 000, а прагът от около 350 000 е надминат отдавна.

При тази стойност броят на тестовете достигна 50 000 на 1 млн. души, следващият ключов праг е 60 000 на 1 млн., който ще бъде преодолян, когато тестовете станат близо 420 000.

До края на август остава точно седмица, ако броим и днес, по всичко личи, че прогнозираните от професор Витан 16 000 потвърдени в края на август ще се реализират, макар и моделите да не могат да хванат подобни спадове. Те предвиждат само при идентичен растеж на заболелите към съответната дата колко ще станат след 1,2 или 3 месеца.

Ситуацията по области издава едно известно стабилизиране на епидемиологичната обстановка. В София-град най-много са новите случаи – 19, след това 2 области са с 11 заразени за 24 август, това са Добрич и Ямбол.

В двата областни центъра има основания за безпокойство, тъй като не разполагат с достатъчно голям капацитет от болнични легла, а още повече, че и има оплаквания от недостиг на персонал, главно медицински сестри.