Какво представлява диабетът?

Захарният диабет представлява съвкупност от няколко свързани заболявания, при които организмът не може да регулира количеството захар и по-специално на глюкозата в кръвта.

Кръвта снабдява клетките на цялото тяло, за да се осигури енергия и да бъде в състояние човек да изпълнява ежедневните си дейности.

Черният дроб преобразува храната, която човек яде в глюкоза. След това глюкозата се освобождава в кръвния поток. При здравия човек нивото на кръвната захар се регулира от няколко хормона предимно инсулин. Инсулинът се произвежда от панкреаса, малък орган между стомаха и черния дроб. От панкреаса също се освобождават други важни ензими директно в червата като улесняват смилането на храната.

Инсулинът осигурява преминаването на глюкозата от кръвта в клетките на цялото тяло като в тях се използва като източник на енергия.

Хората с диабет или не произвеждат достатъчно инсулин (диабет тип 1) или инсулинът не се усвоява правилно от клетките ( диабет тип 2) или и двете, както се случва при някои от формите на диабет.

При диабет, глюкозата от кръвта трудно преминава в клетките и затова нивата на кръвната захар остават високи. Това води не само до глад на всички клетки, които използват глюкозата като източник на енергия, но излагането на високи нива на глюкоза е възможно да увреди някои тъкани и органи.

Симптоми на диабет

Симптомите на диабет тип 1 често пъти се появяват внезапно. Диабет тип 1 обикновено се открива в детството или ранното юношество, често във връзка с друго заболяване като вируси или инфекции на пикочните пътища или при нараняване. Нередовният прием или инжектиране на инсулин може да предизвика диабетна кетоацидоза. Симптомите на кетоацидоза са гадене и повръщане. Предизвиква силна дехидратация и загуба на електролити като калий например. Кетоацидозата е състояние, което изисква незабавна медицинска помощ, защото ако не бъде лекувана може да доведе болния до диабетна кома и смърт.

Симптомите на диабет тип 2 често са едва доловими и могат да объркани с обичайните симптоми  на остаряване и затлъстяване. И човек може да има диабет дълги години, без да знае. Болните от диабет тип 2 могат да развият хипесмолареннекетонен синдром, при който глюкозата в кръвта силно се повишава и това предизвиква силно обезводняване.

Общи симптоми на двата типа диабет:

 • Постоянно чувство за умора и отпадналост;
 • Безпричинна загуба на тегло въпреки липса на промяна в режима на хранене и дори увеличаване на приеманото количество храна;
 • Постоянна жажда (полидипсия);
 • Прекалено често уриниране (полиурия);
 • Постоянно чувство на глад (полифагия);
 • Необичайно бавно зарастване на рани;
 • Чести инфекции;
 • Промяна в психическото състояние – възбуда, необяснима раздразнителност, разсеяност или объркване;
 • Размазано и замъглено зрение.

Какви са причините за появата на диабет?

При диабет тип 1 причините могат да бъдат наследствена предразположеност, но това е много често при диабет тип 2. Факторите на околната среда като неизбежните вирусни инфекции могат да допринесат за диабет тип 1. По-често се среща при мъжете, отколкото при жените. Относително рядко се среща при хората от азиатски произход.

За диабет тип 2 е по-характерна наследствената предразположеност, тъй като се смята, че определени гени са причината за появата на диабет тип 2.

Рисковите фактори за развитие на диабет тип 2:

 • Хипертония;
 • Високо ниво на триглецириди(мазнини) в кръвта;
 • Гестационен диабет  или диабет, появил се по време на бременност;
 • Високо съдържание на мазнини в храната, която обикновено приемате;
 • Пиене на по-големи количества алкохол;
 • Заседнал начин на живот;
 • Затлъстяване или наднормено тегло;
 • Напредване на възрастта – след 45-годишна възраст рискът се повишава, а след навършване на 65-годишна възраст вероятността от развитие на диабет рязко се покачва.

Усложнения при диабет

И двата типа диабет в крайна сметка водят до високи нива на кръвната захар, състояние наречено хипергликемия. Когато тя не може да бъде овладяна и кръвната захар се задържи висока, това предизвиква увреждане на ретината на окото (диабетна ретинопатия), на кръвоносните съдове на бъбреците (диабетна нефропатия). Диабетът ускорява атеросклерозата – образуването на мастни плаки във вътрешността на артериите, а това може да доведе до запушването им и съответно инфаркт или инсулт.

Лечение на диабет

Съществуват различни начини за лечение на диабет. Диабет тип 1 се лекува с инсулинови инжекции и промени в начина ви на живот. Диабет тип 2 обикновено се лекува чрез промени в начина на живот като специален режим на хранене, упражнения и прием на медикаменти.

Как да се предпазим от диабет?

 • Контролирайте телесното си тегло нормално чрез здравословен режим на хранене и консумация на храни с ниско съдържание на мазнини и богати на фибри.
 • Редовното спортуване е от решаващо значение за предпазването от диабет тип 2
 • Консумирайте възможно по-малко количество алкохол

Ако човек има високо ниво на мазнини в кръвта – триглецириди, висок холестерол или високо кръвно, трябва всички указания на лекуващия си лекар и да приема предписаните му лекарства.

Оценете категорията:

4.23 67

Страница 1 от 6