Може би си мислите, че пъпките ви са изчезнали още в гимназията, но печалната истина е, че дори и възрастните все още се сблъскват с подобни проблеми от време на време. И ако се чувствате така, сякаш пъпките избиват точно тогава, когато не разполагате с препарат или медикамент против акне, то вече не сте сами. Ето някои дерматологично доказани лесни лекарства против пъпки, които съдържат съставки, които най-вероятно вече има в кухнята или в аптечката си.

Аспирин – активната съставка в аспирина се нарича салицилова киселина. Тя също така е основната съставка в много от препаратите против акне. Натрошете аспирина във вода и направете паста. Намажете пастата директно върху пъпката с памучен тампон и оставете така за 10 минути. След това промийте мястото с топла вода.

Масло от чаено дърво – маслото от чаено дърво е лек антисептик и лек противовъзпалителен медикамент. Поставете няколко капки масло от чаено дърво върху памучен тампон и след това леко по поставете върху пъпката. Оставете го така за няколко часа или през нощта.

Лед – по същия начин, по който ледът контролира отока на изкълчен или навехнат глезен, той може да намали възпалението на пъпките. Увийте бучка лед в кърпа и я поставете върху мястото с обрива за няколко минути. Това ще успокои кръвоносните съдове и ще спомогне за свалянето на отока и червенината.

Ябълков оцет – за целта разредете една част ябълков оцет в три или четири части вода (използвайте четири, ако имате чувствителна кожа) и след това нанесете по цялото лице с памучен тампон. Това може да убие бактериите по повърхността и да подейства като лек химически пилинг. Също така ябълковият оцет съдържа малко количество цитрусова киселина, която е една от основните съставки на повечето продукти против акне.

Лимонов сок – подобно на ябълковия оцет, лимоновият сок съдържа цитрусова киселина. Лекарите препоръчват да намажете лимоновия сок с памук около и върху пъпките и да ги оставите така за през нощта.

Чесън – не можете да сбъркате с чесъна (като оставим настрана миризмата). Той има леки антисептични и антибактериални свойства, които могат да помогнат когато се прилага повърхностно. Ако включите чесъна в хранителната си диета, това има положителен ефект върху цялостното ви здраве, като повишава защитата от заболяване от рак. Можете да си приготвите паста от счукан чесън и вода, нанесете я директно върху пъпките и измийте с вода след 5 минути.

Яйчен белтък – яйчните белтъци се използват като козметичен продукт от векове. Протеините и витамините в яйчните белтъци помагат за заздравяване на кожата и извличат мазнините от кожата, което може да спомогне за отпушване на порите и да намали инфекцията. Лекарите и дерматолозите препоръчват да се намаже проблемната зона с яйчен белтък и да се остави мястото така за десет минути, след което да се изплакне с вода.

Мед – можете да третирате проблемното място с капка мед или да го използвате като цялостна маска за лице. Оставете така за 5 минути, след което измийте с топла вода. Чистият, натурален мед е известен с противовъзпалителните си и антисептични свойства, които помагат при лекуване на рани и отоци. Редовната употреба на мед може да помогне, макар и той да няма регистрирани от медицинска гледна точка лечебни свойства.