Екип от изследователи от Университет в щата Тексас стига до заключението, че качеството на съня може да е свързано с религиозната принадлежност на човек.

Защо може би атеистите спят по-добре от християните

В изследването участват 1500 души. При проучването те отговаряли на въпроси за религиозна принадлежност, на това как възприемат рая, а също оценявали качеството на съня си, и по-точно трудностите със заспиването и продължителността на времето, през което са в обятията на Морфей.

Оказва се, че 73% от атеистите и агностиците спят по 7 и повече часа, както препоръчват от Американската академия по медицина на съня.

Само 63% от католиците и 55% от баптистите са могли да се похвалят с такова количество сън. Атеисти и агностици също заспиват по-лесно.

Интересно е, че религиозните участници в експеримента, които редовно се наспивали, по-често смятали, че са попаднали в рая. Способността за бързо и лесно заспиване обаче не била по-никакъв начин свързана с вярата в съществуването на обещания рай.

Гледаме по-оптимистично, когато спим добре

Според изследователите качествения сън води до оптимистичен възглед към живота, което в този случай се проявява във вид на положителен възглед към бъдещето, тоест попадането в рая.

Непълноценният сън подрива способността на човек да спазва основни ценности на църквата – да бъде позитивен член на обществото, да изразява любов и състрадание, а не да се гневи и да осъжда, да бъде честен в мислите и поведението си. Възможно е подобряването на качеството на съня да спомогне на хората да укрепят вярата си.

В изследването не се споменава как източното православие, изповядвания у нас основен клон на християнството влияе на съня.

Може да се предположи, че християните не спят толкова добре, колкото атеистите, тъй като се опитват да водят праведен живот в съответствие с установените принципи в Библията.

Когато обаче това не се случаи, ги гризе отвътре, че не са постъпили правилно спрямо някого, държали са се лошо и т.н, в такива случаи може да им се наруши съня, докато при атеистите не е така. За тях е важно да са спокойни и не връщат към отминали постъпки.