Днес при използване на думата „стрес“, малко хора се замислят за неговото истинско и достатъчно сериозно значение за организма и пагубно влияние. Често постоянните негативни емоции, продължително протичащи неврози и психически отклонения могат да бъдат резултат от стресови въздействия. Не по-малко разрушително хормоните на стреса влияят и на органите и системите и водят до формиране на различни заболявания. Какво е това стрес, що за хормони го формират и с какво това е опасно?
Стрес физически и психически
Днес емоционалният стрес, наред с физическия, се превърна в реалност на нашето ежедневие. Много хора вече не забелязват неговото въздействие, и често не предприемат никакви опити за предотвратяване на неговото пагубно влияние върху здравето, което е изключително опасно. До определен предел стресът е физиологичен и подготвя организма за продължителна реакция. Но когато премине определени граници става патологичен. От гледна точка на физиологията и медицината под стрес се разбира комплекс от определени физически и психически реакции на организма в отговор на действие на различни дразнители. Към тях могат да бъдат отнесени негативни емоции, психическо и физическо напрежение, умора и недоспиване, смяна на климата и инфекции, а също и много други фактори. Какво се случва в организма под влияние на стресови фактори?
Същност на реакциите – ролята на хормоните
Специалистите разграничават 2 вида стрес – физиологичен, който не вреди на организма и е напълно нормална реакция на тялото на различни извънредни ситуации. Но освен него се разграничава още и патологичен вид реакция на стрес, при която ресурсите на организма са изчерпани. И не може адекватно да отговаря за комплекса реакции за освобождаването на хормони на стрес и различни биологично активни съединения. В резултат на това въздействие се развиват различни заболявания, психически реакции и вегетативни нарушения.
Подобни стресови реакции се отнасят към типовите, при които се отделят кортизол и адреналин с комплекс допълнителни съединения, които стимулират тялото и психиката. В нормални условия малки количества от тези хормони са насочени към реализация на принципа „бий се или бягай“. Активизират функцията на двигателната и на сърдечно-съдовата система, активизират метаболизма и отделянето на енергия за мускулите. А ако това е ситуация, при която хормоните се отделят системно, в прекомерен обем, те постепенно изтощават ресурсите както физически, така и психически.
Болести от стрес – как възникват?
Както острият и извънреден еднократен стрес, така и постоянно оказващите влияние хронични проблеми могат съществено да повлияят на здравословното състояние. Отдавна е доказано негативното му влияние върху имунитета, във връзка с ускоряване на острите инфекциозни заболявания или се обострят хроничните. Възможно е формиране на нарушения на микробната флора на червата, на влагалището или на кожата. А това увеличава риска от възпалителни процеси. Под въздействието на стрес често възникват или се задълбочават заболявания на сърдечно-съдовата и на нервната система, на дихателния и на храносмилателния тракт. На фона на стреса могат да възникнат язвени увреждания на стомаха или на червата. Но как да разпознаем стреса и неговите симптоми, за да предотвратим негативното му влияние и формирането на сериозни заболявания? Важно съчетание на определени проявления, симптоми и признаци от страна както на психиката и емоциите, така и на физическото тяло.
Определят се като тревожни следните признаци:
• Постоянно раздразнение към целия свят и околните без видими причини;
• Непрекъснато потиснато състояние, за което няма обективни причини;