Знаете ли какви са потенциалните рискове от опитите да забременеете и родите след 40-годишна възраст?

След години на борба и повтарящи се спонтанни аборти и лечения, включително оплождане ин витро, Джоана Броуди е развълнувана, когато най-накрая забременява без медицинска намеса на възраст от 43 години, въпреки здравословния риск, свързан със зачеването след 40-годишна възраст.

Два дни след завръщането си у дома от болницата, след раждането на дъщеря си, тя се събужда, чувствайки недостиг на въздух. Тя споделя, че е изпаднала в пристъп на паника, понеже не е имало кой да се грижи за двете й деца.

На следващия ден, когато отново не е в състояние да си поеме дъх след изкачване по стълбите, отива в спешното отделение. Лекарите установяват, че дробовете й са пълни с течност, след раждането, състояние наречено кардиомиопатия, което е фатално и нанася щети до сърцето, което води до отслабване на сърдечния мускул затруднение при изпомпването на кръв. Това се случва при около 1 на всеки 1 300 случая, най-често засяга по-възрастните жени, особено тези, като Броуди, които са над 40-годишна възраст.

Броят на жените, които раждат през 40-те и 50-те години достига рекордни нива, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. През 2007 г. 105 071 жени на възраст 40-44 са родили, тази година са регистрирани рекорден брой раждания от 1968 г. насам. Раждаемостта за жените на възраст между 45-54 е 7349, което представлява увеличение с 5% само за една година.

„Цифрите се увеличават през последните две десетилетия, като изследванията показват, че по-възрастните жени са в състояние да износят и родят бебета си безопасно“, казва Марк Сауер, шеф на репродуктивна ендокринология към Медицинския център на Колумбийския университет и водещ изследовател в тази област.

Няма официални данни, че жените над 54 успешно зачеват благодарение на донорски яйцеклетки, макар че е имало изобилие от репортажи на жени в края на 50-те и началото на 60-те години. Най-възрастната майка в света е на 70 години. Казва се Омкари Пануар и е от Индия. Тя ражда близнаци, чрез цезарово сечение през 2008 г.

В Съединените щати през 2007 г. 60-годишна жена поставя рекорд за най-възрастната жена в страната, която ражда близнаци.

Експертите са загрижени за опасността от поява на здравословни проблеми при майките, които варират от сърдечни усложнения до по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

По-възрастните жени са изложени на риск от потенциално смъртоносни усложнения. Проучване през 2002 г., на Университета в Южна Калифорния, установява, че 26% от жените на възраст 50-54 г., страдат от прееклампсия (състояние, застрашаващо живота, което се характеризира с високо кръвно налягане), а 13% са развили гестационен диабет (временна форма на диабет, което се случва по време на бременност). Постепенно този брой нараства до 60% и 40%, при жените над 55-годишна възраст.

Рискът от рак на гърдата също не е за подценяване. Експертите предполагат, че лечението на фертилитета може да има връзка с появата на рак на гърдата, подобен е случая на Елизабет Едуардс, която ражда две деца на възраст 48 и 50 г. Четири години по-късно, през 2004 г. когато тя достига 55 г., е диагностицирана с рак на гърдата във втора фаза. През 2007 г. тя разкрива, че онкологичното й заболяване рецидивира, но този път в етап IV.