Въпреки съществуващото мнение за неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожните клетки, шведски учени успяха да докажат, че любовта към загара удължава живота.

За това какво е фототерапия и как слънцето може да ни навреди, ако прекарваме прекалено много време под палещите му лъчи.

Всеки човек очаква и се радва на появата на ярко слънце не само, заради възможността да си почине и да се наслади на топлите дни.

Това се дължи на естественото желание на организма, който иска повече ултравиолетови лъчи. След изнурителната зима и недостиг на полезни микроелементи човек остро се нуждае от попълване на запасите от витамини и минерали, и по-точно на калцифероли, или вещества от D-групата.

Един от важните източници на калцифероли в организма е прякото въздействие на слънчевите лъчи.

Тези витамини са особено необходими за отлагането на калций в костната тъкан за нормалния растеж и развитие на скелета.
Но слънчевите лъчи могат не само да укрепят здравето, но и да му навредят.

Лишавайки кожата от влажност, която е необходима за регенерацията на клетките, слънчевите лъчи предизвикват ранно стареене на кожата.

Учените отдавна водят продължителни спорове около ултравиолетовите лъчи като основна причина за възникване на меланом или рак на кожата, като ту потвърждават, ту отхвърлят тезите си.

Въпреки това се съгласяват, че хората със светла коса и бледа кожа са по-предразположени към разрушителното влияние на слънчевите лъчи, отколкото мургавите и тъмнокоси по природа.

Учени от изследователската група от Швеция, жителите на която държава се отличават със северняшки тип външност, тоест влизат в рисковата група, решили още веднъж да анализират характерът на въздействието на УВ-лъчите върху човешкото здраве.

След продължителното събиране на данни и анализи учените стигнали до поразителни заключения – между любовта към шоколадовия тен и продължителността на живота има пряка връзка.

Въпреки че загарът увеличава риска от развитие на рак на кожата, хората, които често си правят слънчеви бани, живеят по-дълго от тези, които избягват излагането на слънчеви лъчи. Според изчисленията на учените любителите на бронзовия загар живеят средно с по 2 години повече.

Научният интерес към този проблем бил предизвикан от ситуацията, в която се намира към момента в Швеция – за последните 15 години е нараснал броят на заболелите от меланом и то двойно, докато нивото на смъртността е останало непроменено от 80-те години.

В изследването, което продължило 20 години, взели участие над 29.5 хиляди шведки на възраст от 25 до 64 години. За да се определи още какви фактори могат да влияят на продължителността на живота, учените направили анкета сред участниците за възможната предразположеност към самоубийство, отношение към загара, семейно положение, вредни навици, нивото на образование и брой деца.

Анализирайки динамиката на данните за здравословното състояние на доброволките, учените забелязали, че честото пребиваване на слънце понижава риска от поява на смъртоносни заболявания на сърцето.

Изследователите са склонни да свързват устойчивостта към сърдечни патологии с високите нива на витамин Д в организма на тези, които обожават да се припичат на слънце, тъй като другите механизми, свързани с ултравиолетовите лъчи още не са определени и изискват по-нататъшно изучаване.

Освен това, изследователите забелязали, че пушачките, обичащи да се припичат на слънце, и шведките без вредни навици, които не желаят да нарушават естествената бледност на кожата си, са приблизително с еднаква продължителност на живота.