С нови заповеди от днес на здравния министър бе потвърдено анонсираното още в петък вечерта постепенно разхлабване на въведените ограничителни мерки.

Столичният кмет обяви в социалните мрежи, че ще отвори парковете в столицата и от днес, то е факт. Определеният режим за посещение в паркове и градски градини в София със заповед на столичният кмет бе изцяло възприет от здравното министерство.

Здравно министерство допусна изключение в забраната за паркове и градини

Здравният министър издаде заповед, с която режимът на посещение на паркове и градски градини в София, важи за цялата страна.

Паркове и градски градини няма да имат право да се посещават от всички, а само от родители с деца до 12 години и членове на техните семейства, както от стопани на домашни любимци.

Отварянето на парковете извън столицата е напълно логично, тъй като преобладаващата част от заразените с коронавирус са от София. Предвид по-спокойната епидемиологична обстановка в страната, дори и в големите градове, дори не беше необходимо да се прибягва до тази драстична мярка.

Въвежда се своеобразен вечерен час – 18:30, който е твърде ранен, тъй като не сме в сезон късна есен. В 18:30 слънцето е високо на небосклона, по-логично би било, ако парковете се затваряха за посетители след 20:30 часа. Сутринта влизането в парковете ще се допуска от 9:30 часа. Стопаните на кучета ще могат да ги разхождат преди 9:30 и след 18:30, за да не се засрещат със семействата с деца. Не се споменава за отварянето на Витоша за разходки по туристическите пътеки, макар и това да беше анонсирано от премиера още преди Великден. 

В парковете на столицата ще са разрешени разходките и за бременни, както и за единично спортуващи, а в Пловдив кметът е поел ангажимент да не ограничава възрастните поотделно да се разхождат по градските градини, както и децата над 12 години. 

Най-малко 2,5 метра разстояние при влизане в парк или градина

Със заповедта на здравния министър се въвеждат и ограничения във връзка със спазването на социална дистанция. Между семействата трябва да има разстояние от не по-малко от 2,5 метра.

Навлизането в парковете и в градските градини следва да се осъществява само по определените за това места, целта е да няма смесване на потоци хора.

Придвижването също ще е по определени маршрути. На сайта на Столична община са публикувани маршрутите, по които ще може да се преминава в парковете.

Експертите от столична община са определели този начин за придвижване, за да няма засрещане между влизащи и излизащи по парковите алеи, което създава предпоставки за заразяване.

По пейките няма да може да се сяда, както и по зелените площи, съгласно разпоредбите на заповедта. Гражданите, които влизат в парковете ще трябва да се стараят да избягват контакт и други повърхности.

Спортните и детските площадки в рамките на територията на градските паркове и градини остават затворени за посещение, единствено се допускат разходките.

Заповедта на здравния министър задължава кметовете на общини, съобразно особеностите на съответните паркове и градини да създадат организация за тяхното посещение.

Гражданите, посещаващи паркове и градини, се задължават да спазват указанията на служителите, които в рамките на своите правомощия следят за спазването на противоепидемичните мерки.

Без алкохол в паркове и градски градини

Особеност в новата заповед е забраната за употреба на алкохол при посещение на паркове и градини. Изглежда забраната е с цел да се избягва събирането на повече хора на едно място.

Забраната за посещение на паркове и градини бе наложена със Заповед от 20 март, която бе изменяна и допълвана 4 пъти, като последното изменение е от 10 април.

Новите правила за достъп на паркове и градски градини влизат в сила от утре, 27 април. Те представляват изключение от общото правило, че е забранено да се влиза в паркове и градини.

На „лукса” да влизат в градските територии за отдих ще имат право семействата с деца, както и тези с домашни любимци и то в определен, сравнително кратък, времеви прозорец.

За всички останали, които не попадат в тази категория, забраната за посещение за паркове продължава, най-вероятно до края на извънредното положение или до 13 май, ако си позволяват да го направят ги грози в размер на най-малко 300 лв.

Родители на по-малки деца изразиха безпокойство, че трудно биха могли да удържат децата си да използват детските площадки, когато навлязат с тях в парка.

Ако все пак малчуганите поискат на всяка цена да отидат на катерушката в парка, то тогава родителите ще трябва да ги принудят да я напуснат, в противен случай служител на МВР или на общинска полиция ще трябва да ги изгони.