Най-добрата защита – това е нападението. Ако виждаме добре, а кожата около очите е гладка като кадифе, това е най-подходящото време да се заемем с профилактика на бръчки. За да не стане след това твърде късно.

Как да предотвратим появата на бръчки около очите

Защо възникват бръчки в областта на очите

Кожата около очите е специфична, много е тънка, крехка и нежна. На дебелина е по-малко от милиметър. Съвсем не е изненадващо, че първите бръчки ще се появят на нея.

Нежната кожа трудно се противопоставя на факторите на околната среда, вредните навици, а също и на огромното натоварване, само си представете – това са по 10 000 мигания дневно.

Някои рискове все пак могат да се избегнат. Как да го направим, в настоящата статия.

Всичко за профилактиката на бръчките около очите

Някои казват, че от съдбата няма как да се избяга. Колко жени обаче успяват да съхранят младостта и красотата на своя поглед с правилна грижа за най-взискателната зона на лицето и като се изключат всички неблагоприятни фактори.

Слънцето – защо кожата се набръчква от него

Една от основните причини за преждевременна поява на бръчки, това е фотостареенето.

Според докладите на FDA слънчевите лъчи понижават водното съдържание в кожата, правят я по-груба и не толкова еластична, способстват за по-бързо образуване на бръчки.

В зоната на риска са не само жените, които посещават солариум или дълго се излежават на плажа, но и тези, които се разхождат без слънцезащитен крем при облачно време.

Слънцезащитни филтри вече се съдържат вече в почти всяко козметично средство, като се започне от пудрата за лице и се стигне до фон дьо тен.

Цигарите – следващият вреден фактор

Освен напредването на възрастта и тютюнопушенето е фактор, който може да влоши състоянието на кожата на мъжете и на жените.

Този вреден навик подлага кожата на окислителен стрес, а освен това и способства за увреждане на нейната матрица – влакната от еластин и колаген.

Тютюнопушенето също така и свива кръвоносните съдове на лицето, като така се влошава кръвообращението и се лишава кожата от необходимото подхранване под формата на хранителни вещества.

Ето това е мимика

Изразителната мимика е нещо прекрасно, ако играем актьори на сцената, но е и мощен провокатор за появата на бръчки, ако става въпрос за кожата на контура на клепачите.

Изследване, публикувано през 2009 г., показва, че сънят с лице към възглавницата също способства за образуване на бръчки под очите.

Отново алергия

Проявленията на алергията често засягат очите. Те започват да сълзят, а кожата около тях се зачервява, покрива се с петна и се лющи. Жените започват да си търкат очите, да ги чешат, и оттам още по-големи проблеми.

Затова важна мярка за профилактика на формиране на бръчки е своевременното лечение на алергия и справяне с вредния навик да се пипа лицето.

Без сянка на съмнение

Още един вреден навик, който може да навреди както на здравето на очите, така и на състоянието на кожата около тях – да се забравят слънчевите очила, когато навън е ясно и грее слънце.

Въздействието на ултравиолетовите лъчи отслабва защитните механизми на кожата, принуждават я да хвърля всичките си сили за отразяване на атаката на свободните радикали.

Освен това слънчевата светлина кара жените да премрежват поглед, което допринася за задълбочаване на съществуващите бръчки.

Как да заличим бръчките около очите

Съществуват няколко начина за премахване на бръчките под очите. Изборът следва да се направи въз основа на анамнезата и данните и препоръките на специалисти.

Химически пилинг

Помага за премахване на мъртвите клетки на кожата и способства за растеж на нови и здрави. Пилингът няма да изтрие дълбоките бръчки и няма да стегне провисналата кожа. За сметка на това малките бръчки и тънките линии визуално се заглаждат.

Филъри с хиалуронова киселина

Инжектирането на хиалуронова киселина в зоната под очите ще способства за нейното заглаждане, заличават се торбичките, ако има такива. Но трябва да се отчита, че това е временен вариант, резултатът е с продължителност до толкова до колкото действа препарата.

Лазерна терапия

Лазерите вече няколко десетилетия се използват за разкрасяване. Едно от приложенията им е справяне с тънките линии и бръчки.

Съществуват няколко вида лазери. При въздействие над периорбиталната област за предпочитане са фракционните лазери.

Следващ вариант е с ботокс, първите резултати могат да се очакват около седмица след сеанса и се запазват за около 3-4 месеца.