Разбира се, можеш да намериш свои плюсове в това да станеш майка във всяка възраст или да не станеш изобщо. На всяко „А на теб не ти ли е рано?“, много бързо преминаващо в „Вече не ти ли е късно?“, има своите аргументи. Ето какво казват в своя защита младите майки.

1. Когато сме млади, бързо съзряваме

Разбира се, не е задължително да създадеш деца, за да коригираш нещо в себе си, но понякога любовта към малкото същество, за което трябва да се погрижим, ни пречиства, прави ни по-добри и заглажда острите ни ъгли.

2. Лесно се приспособяваме към новите обстоятелства

Раждането на дете ни кара по-лесно да се адаптираме към и без това променящите се обстоятелства.

3. Свикнали сме да не спим по нощите

Докато нашите връстници до сутринта се веселят по клубовете или висят над учебниците, разходваме същата тази енергия да ставаме за детето, да го кърмим и да дундуркаме до сутринта.

Все пак това е един период, който продължава около 1 година – бебета не могат да спят дълго време, затова се събуждат през нощта, когато трябва да бъдат кърмени.

За една млада майка не би било проблем да става нощем, за да накърми рожбата си, докато с напредването на възрастта това се превръща вече в проблем.

4. Имаме повече енергия и сили

На нашия организъм ще му е по-лесно да понесе натоварването, което продължава не много дълго време. Вярно е, че децата са си тревога за родителите до края на дните им, дори и след като пораснат.

Особено майките продължават да мислят и да се тревожат, дори и когато децата им вече са самостоятелни.

5. Разбираме какво действително е важно, и какво не, по-рано, отколкото нашите бездетни връстници

Внезапно нещата, които биха могли да ни изглеждат значителни, се оказват пълна глупост в сравнение с първото „агуу“ на любимия ни мъник.

Много от нас рано или късно осъзнават, че любовта или здравето на близките са много по-важни от преди превъзхождащите ги ценности – просто откриваме това за себе си много по-рано.

6. Децата ни помагат да определим житейския си път

Не сме потопени изцяло в кариерата. Навлизаме в зрялата възраст, и нашите деца не само ни учат, карат ни да растем и повече да се задълбочаваме в детайлите, но и в значителна степен влияят на житейския ни избор.

7. Още повече, че децата ни мотивират към работа и живот

Вдъхновяват ни да се трудим повече, да ставаме по-добри и по-силни.

8. Ставаме по-отговорни

Когато му се роди дете, човек става много по-отговорен, обръща гръб на тийнейджърското лекомислие просто защото вече ще трябва да мисли и да отговаря за едно малко същество, което има нужда от много любов и закрила.

9. В крайната сметка, ранните деца безвъзвратно променят живота ни

С каквито и проблеми да се е сблъсквала младата майка, тя едва ли би се отказала от тях, защото има дете, което я прави истински щастлива.

10. Малко неща могат да ни уплашат

Да, хората гледат с по-голямо доверие на майките, независимо, че е млада, защото са наясно през какви трудности трябва да се премине при отглеждането и възпитанието на едно дете.