Значителен спад се отчита на новите заразени в съботния ден, тестовете са над 7000, а положителните проби намаляват до около 15% от общия брой на обработените от референтните лаборатории.

Болници отново отказват да приемат болни с COVID-19

Обезпокоително е нарастването на приетите в болница с COVID-19 към настоящия момент, като те вече достигат почти 2000, само в столицата са над 400, което принуди и местния оперативен щаб да вземе решение да затвори нощните заведения за 2 седмици, считано от днес.

В социалните мрежи се разпространи информация за пореден случай на отказ от прием на болен в пловдивски болници, като това се случва за втори път.

Касае се за 78-годишен мъж в усложнено състояние с COVID-19, който над 7 часа е бил разкарван, според това, което е описано, с линейка из всички болници в града и навсякъде са отказали да го приемат.

От здравно министерство се заканиха на сурови санкции спрямо болници, които отказват прием на болни с COVID-19. Не е изключено съвсем скоро да бъде издадена и заповед за преустановяване на плановия прием в болниците в цялата страна, за да бъдат лекувани само с COVID-19.

Близо са 400 новите случаи на COVID-19 в София-град

На първо място по заразени за изминалото денонощие е отново София-град с близо 400, но те намаляват значително при близо 600, които бяха отчетени през седмицата.

На следващо място е област Пловдив със 76 нови, във Варна са 58. Единствено в област Добрич не са установени нови случаи на заразяване. В Кърджали са 35 новите случаи.

В Благоевград се наблюдава известно намаление от близо 100 дневно, сега новите са 47.

По възрастови групи се наблюдава изпреварване на броя на заразените от 50 до 59 г. и тези от 40 до 49 г., което се случва за първи път за целия период на пандемията.

Сега под най-голям риск от заразяване са не хората вече на средна възраст, а по-скоро младите от 40 до 44 г. и тези, които са в началото на средната възраст, тъй като те са най-голямата група от всички заразени – 7166, а тези от 50 до 59 г. са 7100.