През последните 24 часа информационната система отчита нарастване на заразените с COVID-19 до 158, като общият брой на потвърдените достига 4989.

Излекуваните са 94, като общо нарастват до 2676, предвид разликата спрямо новите заразени активните случаи се увеличават до 2083, в интензивно отделение с COVID-19 у нас са 35 според последните данни.

По-малко тестове във вторник, но заразените отново нагоре

Направените PCR тестове за изминалото денонощие са 3343, като са с близо 1200 по-малко спрямо понеделник, когато бе достигнат рекорд от над 4500, което показва, че нараства процентното съотношение на положителните спрямо отрицателните тестове или епидемията се разраства.

С новите над 3300 PCR-a е преминат прага от 140 000 теста у нас, което означава по над 20 000 теста на 1 млн. население.

За съжаление, за вторник се отчитат и немалко жертви, 7, за които предстои да бъде предоставена по-детайлна информация от здравно министерство. Общо от началото на епидемията у нас достигат 230.

При постъпилите в болница не се наблюдава съществена промяна спрямо вчерашния ден, като общо те 435 според последни данни или около 7-8% достигат до тежко състояние, при което се налага интензивна терапия.

Почти се запазва съотношението между хоспитализирани, макар и процентът леко да намалява за изминалото денонощие, като е около и малко 20%.

В 10 области без нито заразени за последните 24 часа

Епидемиологичната обстановка в страната може да се характеризира като умерено обезпокоителна, през изминалото денонощие в 10 области няма потвърдени случаи, но в останалите 18 са установени нови заразени.

Отново нарастване се отчита в столицата, област София-град, където заразените са 43, вчерашният първенец област Смолян отчита нови 36, като вероятно те са от завода за авточасти, намиращ се в община Смолян.

По абсолютен брой потвърдени област Смолян измества предишния първенец след София-град, област Плевен, като е преминат прага от 300.

В понеделник обаче не всички нови заразени бяха от завода, където се провежда масово изследване за сметка на работодателя, но имаше и от общините Мадан и Рудозем.

На трето място след област Смолян е София област, като най-вероятно огнището в община Самоков продължава да бълва нови заразени, общият брой на потвърдените за последните 25 часа оттам с коронавирус е 14.

Същото се отнася и за ромската махала в град Кюстендил, където карантината трябваше да изтече вчера и не е изключено да бъде удължена.

В останалите 14 области заразените за последните 24 часа са под 10, като по 7 са в областите Пазарджик и Пловдив, като в Пловдивско общият брой с новите от началото на епидемията надхвърля 200.

По-скоро се касае за единични случаи, които се появяват от различни населени места и нямат връзка помежду си.

Ще натисне ли жегата заболеваемостта надолу, става ясно в края на седмицата

С 6 нови с COVID-19 е област Стара Загора, като предстои да се изясни откъде са точно те. С по 5 нови с коронавирус са 2 области, това са Благоевград и Сливен, а с по 4 са области – Варна, Бургас и Ямбол.

Във Варна общо заразените са сравнително малко – 90 от началото на епидемията, като най-вероятно по-голямата част са излекувани, Бургас също продължава да бълва още заразени, като ще се изясни откъде са точно те.

Жегата би трябвало да натисне заболеваемостта надолу, поне на новите заразени, но това може би ще се усети към края на седмицата.

Разбира се, по този начин трудно могат да се установяват причинно-следствени връзки, трябва специално изследване за това. Онова, което имаме като данни, може да се използва единствено, за да се правят предположения.

С трима нови заразени е една област само – Русе, където и потвърдените като цяло са сравнително малко общо 30. 3 пък са областите, при които двама са установени с коронавирус вчера – Перник, Велико Търново и Разград.

Последните 2 области, в които има положителни проби от изминалото денонощие, където само за 1, това са област Монтана и Шумен, огнището, което доста беше се разраснало в Шуменския край изглежда е затихнало.

Наблюдава се и значително нарастване на заразените медицински персонал, като информационната система показва разлика от 9 спрямо вчера – от 404 на 143, като медицинските сестри, при които е установено коронавирус се увеличават до 149, а лекарите са 144, а санитарите 71.