От Медицинския институт Маунт Синай твърдят, че жените, които са родили по-рано от предвидения срок, през целия си останал живот влизат в рисковата група за развитие на болести на сърцето.

Защо при преждевременно раждане сърцето на родилката страда

Преждевременно, тоест до 37-ма седмица на бременността, се раждат почти 10% от всички деца.

Учените анализират данни от 43-годишни наблюдения на милион шведски жени, които са родили само едно дете.

Оказва се, че 10 години след преждевременното раждане – от 34 до 36-та седмица на бременността, вероятността от развитие на исхемична болест на сърцето е с повече от 2 пъти по-висока, отколкото при жените, чиито деца са родени на термина.

Ако бебето се появявало на бял свят между 22-ра и 27-ма седмица на бременността, то рискът от исхемична болест на сърцето се увеличавал с 4 пъти.

Дори раждането в 37-38 седмица на бременността повишавали риска за сърцето с 1,4 пъти.

По-нататъшните наблюдения показват, че макар и с времето рисковете от развитие на исхемична болест на сърцето се понижават, но дори и след 43 години те все пак остават значително по-високи, отколкото при раждане около термина.

Повишената опасност за сърцето по никакъв не била свързана с други фактори, влияещи на неговото здраве – с тютюнопушене, затлъстяване и други.

Какви са допълнителните рискове от раждане на недоносено

Раждането на недоносено дете също е свързано с повишаване на риска от развитие на хипертония, диабет и високо ниво на холестерол, а всички тези фактори също увеличават вероятността от заболяване на сърцето.

Предполага, че преждевременното раждане е голямо изпитание за сърцето, затова и неблагоприятните последствия са толкова дългосрочни, че рискът не намалява и 40 години, след това.

Рисковите фактори, които обуславят преждевременно раждане може да са множество, затова бъдещите майки е по-добре да се постараят максимално да ги неутрализират, доколкото това е възможно, разбира се.

Преждевременното раждане крие риск и за бъдещето дете, което може да има със зрението и със слуха, което може да е сериозна пречка за неговото пълноценно развитие.