След затишието в неделя, заради по-малкото тестове, за понеделник информационната система отчита нов скок на заразените, които като общ брой достигат до нива близки до предходните 2 рекорда.

3 пъти повече тестове, новите заразени се запазват на същите нива

Общо броя на лабораторно потвърдените за коронавирус в понеделник е 174, което представлява увеличение с над 100 случая.

Основният принос на новите установени случаи на заразяване е на област София-град, където с коронавирус в понеделник са открити 86 души или почти 50% от общия брой за страната.

Процентното съотношение на положителните проби спрямо общия брой на направените тестове почти не се променя, дори леко намаляват, тъй като в понеделник са обработени 2775 PCR-и или 3 пъти и дори малко, отколкото в неделя.

При хоспитализираните се отчита увеличаване от понижение за кратко до под 460 до 470. Излекуваните естествено нарастват в понеделник, като с новите 85 достигнат прага от точно 3000 от началото на епидемията.

Общо потвърдените се увеличават до 5914, ако се запазят темповете на нарастване на заразените на тези нива, то още в сряда или най-късно в четвъртък ще бъде прескочен прага от прага от 6000.

Забавяне на нарастване на активните случаи, заради повече излекувани

Заради излекуваните на 6 юли се забавя увеличаването на активните случаи, като според последните данни са 2664 или все още са по-малко от 50% от общия брой на установените от началото на март до днес.

За съжаление, и изминалото денонощие при 4 случая на летален изход се потвърждава лабораторно коронавирусна инфекция. Така общият им брой се увеличава до 250.

Епидемиологичната обстановка в страната се характеризира по-скоро със стабилизиране на сравнително високи нива на заразност, но при отчитане на повечето тестове.

В 11 области не са установени нови случаи на заразяване. След София най-много са потвърдени в област Варна – 17 и в Пловдивско – 13. Това е нов рекорд по заразени на ден за морската столица.В Бургас се разминават без нов заразен вече втори пореден ден, е възможно повечето активни във Варненско вече да са довели до скрито заразяване и в Бургаско. 

В областите Стара Загора и Благоевград новите заразени са съответно 9 и 7, а в Русенска област, където кметът на община Русе е с пневмония, заради коронавирус, новите са 4, от които един е именно градоначалникът.

Футболен клуб във Варна огнище на коронавирус, тествани са всички

Във Варненска област е установено огнище на коронавирус във футболен клуб. Направени са тестове на всички футболисти, общо 48, при 9 пробите са положителни. Предполага се, че симптоматиката им е лека, тъй като са им изготвени предписания и връчени за домашна изолация.

В предстоящата футболна среща днес вечерта с футболен клуб от Кърджали ще се допуснат до участие единствено футболисти, при които резултатите от PCR-а са отрицателни.

 От Областната управа обявиха, че към момента лечебните заведения разполагат с около 70 легла, на които могат да приемат нуждаещи от медицинска помощ с коронавирус, като при необходимост има възможност за увеличаването им до 300.

Според Областния управител на Варна обаче не това е целта, а по-скоро да се спазват мерките, за да се ограничи разпространението на инфекцията.

Не планират затваряне на дискотеки и нощни заведения във Варна

Не се съобщава за евентуално затваряне на дискотеки и други нощни заведения или въвеждането на ограничения, тъй като точно от Варненско данните, че в тях става заразяването са най-много.

Във Варненско активните случаи са 112 на фона на общо около 150, което показва разрастване на епидемията, над 10% от тях са хоспитализирани – общо 19, а останалите са с предписание за домашно лечение.

От огнището на коронавирус във Велико Търново, което се е формирало на празненствата по повод абитуриентските балове, се оказа, че е заразена и известна певица, която съобщи за това в социалните мрежи.

Първоначално тестът ѝ се оказал отрицателен, но след това се появяват характерни симптоми, акцентира върху загубата на обоняние и си прави още един, който вече е положителен.

Изпълнителката е заразила и своя син, но според разпространената от самата нея информация, тя и момченцето прекарват инфекцията сравнително леко и са се изолирали в апартамент в София.