Градоначалникът на 6-тия по големина град в България – Русе съобщи в социалните мрежи, че е заразен с коронавирус. Още сутринта кметът се е почувствал зле, но едва на обяд е отишъл на лекар, където е установено, че има признаци на пневмония.

Положителен тест за коронавирус при кмета на Община Русе

Направен му е тест, резултатите от който излязоха малко след 17 часа, и е положителен. Област Русе е сред най-слабо засегнатите от коронавируса, като общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията у нас е едва 37.

Кметът е приет в болница, тъй като коронавирусната инфекция е обхванала белите дробове и може да се наложи приложението на терапия с антибиотици, които да предотвратят настъпването на бактериални усложнения.  

Множеството контакти на градоначалника изглежда са станали причина за заразяването му. Тепърва ще се преценява дали ще се тестват контактните на кмета в общинска администрация.

От социалните мрежи градоначалникът призова гражданите на община Русе да спазват противоепидемичните мерки, както и предписанията, които им се дават от медицинските лица.

И увери русенци, както и своя екип, че Общинска администрация няма да прекъсва работа и ще продължава дейността си както е разписано по график.

Затварят сградите на Общината и на Областна управа за дезинфекция

Предвидено е отлагане само на традиционния приемен ден за граждани, който се провежда всеки петък в Община Русе.

Макар и в Русенска област да заразените да са сравнително малко, то в съседните Шуменска област, както и Търново, се превърнаха в сериозни огнища и е възможно от заразен оттам да се е заразил градоначалникът.

В състава на Русенска област са 8 общини, които са на площ на 2800 кв. км., а населението е около 224 000 души, според последните данни от НСИ. Гъстотата на населението в областта е около 80 души на кв. км.

По-голямата част е концентрирано в областния център Русе – около 140 000, където предпоставките за заразяване и разпространение на коронавируса са повече.

От Областна администрация Русе съобщават, че преустановяват приема и обслужването на граждани от утре /7 юли/, заради установения случай на коронавирус при кмета на Общината.

Сградата на Областна администрация и на Общината ще бъдат затворени за 24-часова дезинфекция и ще подновят работа от 8 юли /сряда/.