Премиерът обяви пред медиите за 2 нови случая на коронавирус в столицата. Заразените са съпрузи, мъжът е на 77 години, а жената на 66 години.

Жената е в тежко състояние, на изкуствено дишане в Пирогов

Според обявената от председателя на оперативния щаб информация жената е получила усложнения и в момента е в тежко състояние в интензивно отделение, на изкуствено дишане. Заразените са настанени в УМБАЛСМ „Пирогов”.

Мъжът сам се обръща към лечебното заведение, тъй като установява признаците на болестта и характерните симптоми.

Жената търси медицинска помощ малко по-късно, но според предварителната информация състоянието ѝ бързо се е влошило.

Председателят на оперативния щаб  още веднъж напомни, че най-голяма вероятност от усложнения има при възрастните хора.

Децата съвсем не са най-застрашената група, това показват и данните, които вече има от КНР. При тях също е възможно заразяване, но много по-рядко се развиват усложнения.

Няма информация мъжът и жената да са пътували в близките 2 седмици до Италия, Китай или Южна Корея.

Само се знае, че през този период са посетили своя син в Лом. Затова сега се издирва нулевият пациент, от който се е заразил мъжът.

УМБАЛСМ Пирогов блокирана, линейките се пренасочват

Все още няма яснота дали и в София ще бъдат наложени толкова стриктни мерки във връзка с двата потвърдени случая на хора над 65-годишна възраст, колкото в областите Габрово и Плевен.

Ако трябва да се действа по примера на властите в КНР, от оперативния щаб трябва да забранят, дори излизането от столицата. Детските градини също трябва да се затворят.

Областите Плевен и Габрово са със сравнително малко на брой население, а столицата е икономическият център на България и налагането на по-драстични мерки може да доведе до неблагоприятни последствия за потреблението и индустрията.

Професор Мутафчийски обяви, че в УМБАЛСМ Пирогов са взети необходимите мерки, според информация от медии, лечебното заведение от отцепено от полиция, всички входове са блокирани. Спешните случаи се пренасочват към други лечебни заведения.

Проведена е дезинфекция на клиниката, директорът на РЗИ-София е на място и следва да предложи следващи мерки.

Контактните лица с болните според първоначалните данни са близо 90 души, и всички те следва да бъдат поставени под карантина.