Спортът понижава риска от онкологични заболявания. През последните години се появиха множество изследвания, потвърждаващи също, че болестта, дори и да е толкова страшна, колкото е ракът – това не е повод да лежим постоянно и да се откажем от радостта от движението.

Повод да започнем да се движим има повече. Едно след друго се публикуват изследвания, в които учените наблюдават пациенти с различни видове рак.

И във всички случаи заключението е едно: физическата активност е може би един от ефективните компоненти на терапията на рак. Какво казва науката?

Как спортът помага при онкологично заболяване

Физическа активност и рак

Изследване от 2019 г. проведено от учени от Пекин, в което са анализирани данни за повече от 22 000 души показва, че физическата активност понижава смъртността от различни видове рак с 34%, като дори и незначителната двигателна активност давала ефект.

За ползата от физическата активност говорят и немски учени. През 2015 г. са публикувани данни за намаляване на риска от смъртни случаи, вследствие на рак.

Има данни и за отделните видове рак.

Рак на млечната жлеза

Най-популярен сред изследователите е рак на млечната жлеза. Това е групата на най-разпространените разновидности на рак, който засяга жените.

Според отчетите на експертите на СЗО, на всеки 30 минути в света се открива по един случай на рак.

Немски учени от Университета на Регенсбург в изследване, резултатите от което са публикувани през 2015 г., показват, че интензивната физическа активност е свързана с намаляване на смъртността от рак на гърдата с 2 пъти.

Канадско изследване от 2019 г. показва, че вероятността от рак на млечната жлеза намалява с 38% при повишена физическа активност.

В подробно изследване на специалисти от Бостън от 2005 г. се анализира степента на зависимост от намаляване на смъртността на рак на гърдата при различни нива на физическа активност.

В контролната група натоварването при жените не превишавало 3 метаболитни единици седмично. 1 метаболитна единица е еквивалентна на приблизително 1 час ходене със средна скорост 4-5 километра в час.

Оказва се, че ако жена с рак на гърдата получава седмично натоварване от 3 до 8,9 метаболитни единици, то рискът от смърт, вследствие на заболяването се понижавал с 20%.

Ако е от 9 до 14,9 МЕТ – с 50%, ако е от 15 до 23,9 метаболитни единици с 46%, а ако натоварването превишава 24 метаболитни единици – с 40%.

Резултатите показват висока ефективност на разумните обеми физическа активност седмично и по-малка ефективност на прекомерните натоварвания.

Това, което е най-важно, най-голям ефект от физическата активност се открива при хора със зависими от хормоните тумори.

Изследване от 2011 показва, че ако към физическото натоварване се добави и диета, в този случай се доближава до средиземноморското хранене, то може да се постигне намаляване на смъртността от рак на млечната жлеза с 91%.

Рак на простатата

Както рак на гърдата при жените,така и при мъжете едно от най-разпространените онкологични заболявания е рак на простатата.

Канадски изследователи показват, че високата физическа активност с 38% намалява смъртността от рак на простатата.

Колоректален рак

Под този термин се предполагат злокачествени тумори, развиващи се в ободното и правото черво, тоест по целия орган. По честота на заболеваемост е на трето място сред всички онкологични заболявания при мъже и жени.

Особена опасност при рака на дебелото черво е това, че често протича на практика безсимптомно. Резултатът от това е, че от 62 до 70% от болните търсят медицинска помощ, когато болестта е в късен стадий.

Във вече споменатото изследване на Университета на Регенсбург също се доказва, че вероятността от смъртта от това заболяване намалява с 2 пъти на фона на висока физическа активност.

В Американско изследване от 2015 г. е установено, че ако човек е поддържал физическа активност не по-малко от 7 часа седмично още преди да му открият рак, това понижавало вероятността от неговата смърт от болестта с 20%.

Ако е започнал да води физически активен живот след откриването на рака, то вероятността да умре от това заболяване намалявала с 31%.

Тренировки при рак

Изследователите препоръчват болните от рак да правят аеробика не по-малко от 30 минути поне по 3 пъти седмично, а също и 2-3 пъти в седмицата силови тренировки.

Съществува мнение за завишената ефективност за интервалните тренировки с висока интензивност при онкологични заболявания. Няма конкретни данни какво точно е най-правилно да се спортува при рак, но е ясно едно – по-добре с физическа активност, отколкото без нея.