В неделния ден, когато традиционно се отчитат най-малко нови заразени, поради минималния брой тестове, се докладват 39 случая на заразяване или с 13 повече от предходната неделя 30 август, когато бяха 26. Направените PCR тестове в неделя е малко над 1400.

2 области с най-много заразени – над 50% общо

Основен е приносът на 2 области за по-големия от предходната седмица брой случаи на заразяване, това са на първо място, Благоевград, където са 11 и достига общо 1498 и област София-град с 10 с натрупване нарастват до 4660.

Област Пловдив отчита като затишие в неделния ден и за първи път може би от няколко седмици не са установени нови случаи на COVID-19.

На фона на малкото новите заразени в неделя случаите на летален изход са 5 и така доста надвишават 10% от общия брой на установените за предходните 24 часа.

Починалите се увеличават до 676, като предстои да бъде обявено за кои случаи се касае – възраст и адрес по област.

Излекуваните са по-малко от новите заразени и са докладвани 25, като общият им брой достига 12 157.

Нарастват приетите в болница, но спадат интензивните

При хоспитализациите се наблюдава нарастване и достигат 766, а заболелите в тежко състояние продължават темпото надолу, но това може да е свързано с високата смъртност.

Активните случаи леко се увеличават, тъй като заразените останаха да доминират над преборилите инфекцията, дори и в неделния ден.

Единствената област след София-град и Благоевград с най-много нови с коронавирус е Пазарджик, като там се касае за 6 случая на заразяване.

В Разград и Смолян са по 3 новите – Бургас, Кюстендил, Монтана и Ямбол са с по нов заразен, а област Шумен е с 2 случая.

Общо 10 са областите, в които е налице заразяване, за което е съобщено в неделния ден, останалите са чисти от вируса, поне на 6 септември.

Не е изключено в понеделник да бъде отчетен и нещо като бум на заразени, тъй като през уикенда не всички лаборатории обработват пробите и затова в началото на седмицата съвсем естествено да е налице скок на заболелите.