Най-важното е упражненията да носят удоволствие.

Специалистът по физкултура от Университета на Нюкасъл, Австралия, Джордан Смит дава няколко съвета как да се приобщят към активния начин на живот.

1. Започнете с разходките

Това е най-достъпният способ за физическа активност – да ходиш пеша е възможно на практика на всяко място, а това могат да го правят хора с всякакво ниво на физическа подготовка и навици.

Както показват редица изследвания, ходенето пеша с бърза крачка – със скорост 5-8 километра в час, повишава издръжливостта, нормализира кръвното налягане, помага за намаляване на теглото и на риска от сърдечно-съдови заболявания, а също и облекчава симптомите на депресия.

След като свикнете с разходките, можете да опитате редуване на ходене и бягане.

2. Постарайте се упражненията да ви носят удоволствие

Първо, си намерете приятелка за тренировка. Тогава необходимостта да отидете да потичате ще бъде свързана с приятно общуване.

Ако не успеете да намерите приятелка, си вземете куче. Изследванията показват, че стопаните на кучета са много по-физически активни, отколкото тези, които нямат.

Тренирайте под съпровода на музика. Ще ви разсейва от мислите, колко ви е тежко. Освен това темпът и ритъмът на музиката ще можете да избирате в зависимост от желание и настроение.

Под бързата, енергична музика вие сами няма да забележите как сте изпълнили повече упражнения, отколкото сте планирали.

И накрая, тренирайте на чист въздух. Това ще ви даде заряд бодрост, удоволствие и жизнена сила.

3. Съставяйте си план за тренировки от по-рано

Както показват изследванията, това рязко повишава вероятността да осъществите плановете си въпреки недостигът на мотивация. Освен това планирането помага за следенето на постиженията.

4. Не се утешавайте, че нямате време

Обикновено тези, на които ги мързи да спортуват, се оправдават с недостиг на време.

И действително, родителите с малки деца или много заети с работата професионалисти трудно могат да отделят за тренировка препоръчителните 2.5 часа седмично.

Но, както показва, неотдавнашно изследване, проведено от канадски учени, няма нужда да се губи много време за спорт.

Изследователите са установили, че кратките интензивни интервални тренировки, за които се отделя една минута за много високо натоварване, са толкова ефективни, колкото и стандартните 45-минутни тренировки с умерено натоварване.

Все още обаче препоръките важат за 150-минутната физическа активност седмично, която действа профилактично срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Но пък и не е добре да се прекалява, както правят повечето хора, отиват от едната крайност към другата. Сега се намира в сезона точно преди началото на времето за плажове.

Повечето хора започват да се подготвят за него в началото на април, когато температурите по-трайно се повишат и вече има възможност за тренировки на открито.

Рискът от травми тогава е най-голям, тъй като повечето хора са много ентусиазирани и се хвърлят да правят много тежки физически упражнения, за които тялото не е подготвено, тъй като през целия зимен период са водели по-скоро заседнал начин на живот.

По-младите обикновено нямат проблеми, защото при тях все още не са се натрупали хроничните травми, но при по-възрастните се появяват болки, които трябва да използват за сигнал за ограничаване на натоварването.

В началото на април е наа-добре да се започне с обикновени разходки няколко дни, и сега вече, след 20-ти май, когато тялото е укрепнало, да се премине към по-сериозни натоварвания.