Ново нарастване на заразените за предходното денонощие отчете информационната система. Покачването е съвсем незначително – само с 1 случай нагоре, но това става на фона на по-малък брой тестове.

Положителните достигат почти 10% от PCR тестовете

Така на практика броят на положителните проби достига почти 10% от направените PCR тестове, което като показател не е регистрирано може би от първоначалния етап на епидемията у нас.

Друг ключов показател, който бележи тревожен ръст, това е броят на хоспитализираните, те за първи път надминават 1000, като общият им брой достига 1033.

Излекуваните през изминалото денонощие са 138, като общият им брой е близо 15 500. Увеличава се обаче разликата между потвърдените случаи на заразяване и преборилите инфекцията.

С толкова много заразени само в рамките на денонощие, се стига и до бързо нарастване на темповете на общия брой на случаите на COVID-19, които са потвърдени у нас.

Активните вече са над 6400, което не се е случвало за период от 7 месеца от обявяването на епидемията.

Броят на прехвърлените в интензивни отделения все още е сравнително малък и съставлява около 5% от приетите в болница и са по-малко от 1% от реално заболелите у нас.

Случаите на летален изход за изминалото денонощие съвсем не са малко и надхвърлят 10, като общата им бройка нараства до 873.

В Пловдивско продължава нарастването на заразените

Ситуацията в страната показва, че единствено в 2 области няма нови случаи на заразяване – това са Силистра и Ловеч.

Най-много отново са новите с коронавирус в София-град, 124 или по-малко, отколкото ден по-рано.

Пловдивска област бележи ръст до 65 случая на заразяване, това е като своеобразен рекорд след за 6 октомври бяха регистрирани 42 случая. В област Варна са 35, в Благоевград са 30, в Бургас и Стара Загора са по 28 новите случаи.

По повод бума на заразените нараства безпокойството, че е възможно затваряне отново с пунктове на големите градове, но премиерът отрече това да се планира.

От своя страна пък д-р Мангъров коментира, че реално ръст на заболелите няма у нас, а по-скоро се касае за изследване на повече ученици. Но все пак тестовете са по-малко, отколкото се правеха досега, а броят на положителните от тях достига 10%.

В Пазарджик заразените са 12, в Кърджали – 10, Сливен – 13 и в Смолян – 16, в Ямбол са 9 новите случаи на COVID-19.

Нов значителен ръст на коронавирус установените се наблюдава и при медицинския персонал като случаите за денонощието са 26, което е обезпокоително като стойност, но като процентно съотношение не е толкова голямо, и се касае за около 5% от новите случаи.