Отношенията с родителите на мъжа /жената/ невинаги вървят добре. Често те с усилия пускат любимите си деца в зряла възраст, а при децата това предизвиква справедлива агресия.

Какво кара родителите да се бъркат в личния живот на децата си

Ако разберем какво движи родителите, е възможно да избегнем конфликтите или поне да ги минимизираме.

Родителите често си дават обещание, че техните деца, когато пораснат, сами ще решават как да живеят. Но даденото обещание е едно, а реалността съвсем друго.

Когато децата си намерят половинка и започнат да правят планове за бъдещето, родителите се опитват да предпазят юношата или девойката от неправилната или опасна, според тях, стъпка.

Ако пък това, което е било причина за безпокойство, внезапно се потвърди, то пренасянето на родителските страхове върху децата може да ги накара да се съмняват в правилността на своя избор.

И причината за такова поведение не е задължително егоизъм. Касае се за страх на родителите да не загубят детето си, когато то се влюби или се ожени/омъжи.

Страхът от загуба се усилва, ако детето дълго време не е било обвързано. Когато то започне връзка, то детството приключва, както и с миналото и вече не се нуждае от близост с родителите си.

Да позволим на детето да се придобие собствен опит – трудно е

Изкушението на всеки родител, с малки изключения е да предаде на децата житейски опит. Дори и децата да се противят на това. Неизпълнимостта на доброто намерение се обяснява лесно – придобитият от нас опит е полезен само за нас.

Това е като ако родителите на един или на двама партньори са проектирали върху децата своите минали страхове. Възможно е грешката, допусната при избор на партньор по-късно да помогне за формиране на характер и да научи човек да определя своите собствени граници, което не може да се пренебрегва.

Разумният избор в интимните отношения е невъзможен всеки от нас е бъркал поне веднъж, за да намери онзи тип отношения, които са подходящи само за него.

И ако родителите не разбират това, те започват да се намесват твърде много в семейния живот на своите деца.

Родителите смятат, че техните деца все още не са пораснали и не могат да мислят трезво.