Докато едни майки търсят миниатюрен бански със сутиен за своето момиченце, други са убедени, децата могат да са голи на плажа. Например, в миналото малките момиченца просто са се къпали с плувки и не е ставало дума за пълноценен бански костюм.

На колко трябва да стане детето, за да му купим бански

Ако продължавате тези традиции, рано или късно възниква въпросът, не е ли време за пълноценен бански?

Обръщаме се към психолози, за да узнаем тяхното лично мнение, от какво възраст момиченцата трябва да слагат пълноценни бански костюми. Техните мнения се разминават, затова че следва да се избере вариант, който е най-комфортен за нас.

Всяка дреха е елемент от външната атрибутика на принадлежност към пола. Банските костюми в този смисъл не са изключение. За това е важно е важно да се има предвид този факт, а също и етапите на психологическото развитие и формирането на половата принадлежност на детето.

Още към 1,5 години детето започва да осъзнава себе си като човек от мъжки или от женски пол. В тази възраст може да се мине и без допълнителни детайли от дрехата на плажа, дори от гледна точка на физиологията ще бъде и по-уместно.

От 2 години и още повече от 3 години девойката по-добре да се облича в женски плажен комплект.

Същевременно, от една страна, много иска да прилича на мама, а от друга, да завоюва позитивното подкрепящо внимание от страна на бащата.

Тази двойствена задача е от изключителна важност за нормалното психологическо развитие за всяко момиче. В тази етап започва етап на подсъзнателно установяване на женската идентичност на всяко момиче. Затова и външните атрибути ще бъдат добри помощници в този процес.

От 3 до 5 години започва етап на формиране на женственост у момичетата. Затова те обичат да се обличат, да се въртят пред огледалото, смущават се от възрастни мъже. В тази възраст децата вече правят разлика между половете, момичетата вече се чувстват като такива.

Когато сложим на момиченцето горна част на банския, то подчертаваме неговата женственост.

Ако горната част изглежда неудобна, сега има голям избор от цели бански. Въпросът винаги е в реакцията на родителите. Ако момиченцето има добра емоционална връзка с майката, ако тя не се ядосва на първите женски проявления на девойката, много често майките ревностно се отнасят към това, ако до бащата, който умее да проявява любов към дъщерята, и тя възторжено реагира на банския, то задатъкът на женственост ще бъде правилно заложен.

Но се случва и друго. Майките, например, има идея, че момичето трябва да се излага на слънце, да направи бронзов загар. И тя не облича на детето нищо друго, освен къси гащи.

Малките деца нямат нужда от бронзов загар

Съществува мнение, че бански трябва да се слага, когато момиченцето започва да се срамува. При всички изброени по-горе условия момичето започва да се срамува от голотата си на плажа още от 3-годишна възраст.

Има майки, които още от бебешка възраст слагат на децата си цели бански. Най-важно е да им бъде удобно. И е добре да показват колко са възторжени от външния вид на своето дете.

При норма всички момиченца от определена възраст започват сами да се срамуват и да молят да им слагат бански. Това се случва на около 5-7 години. Ето тогава и бански се слага по молба на детето.

Ако това не се случи, то е напълно нормално, детето да е само с едни бански до училищна възраст.

След това започваме да обясняваме на детето, че има определени правила в обществото, към които сме принудени да се придържаме, харесва ли ни това или не – да слагаме бански на обществено място, каквото е плажа.

Някои майки дискутират, че е горещо и неудобно с цели бански, но следва да се купуват само качествени и дишащи бански. Изборът сега е огромен, не трябва да се опитваме да пестим от децата.