Какаовото масло е изключително подценен продукт, на който не можем да твърдим, че е обърнато достатъчно внимание. Макар напоследък все повече хора да разбират за невероятните му свойства, то все още остава доста неизвестно между повечето от нас.

То е абсолютно заслужило имeто си на скъп, но в същото време много ефикасен продукт. Какаовото масло намира приложение в сфери, за които може би не сте и подозирали, като тръгнем от проста козметика и завършим с лечение на проблемните зони.

Тъй като е богато на много мастни киселини и антиоксиданти, то е силно препоръчително за външно нанясане, но не и за орално приемане, тъй като съдържа изключително много калории.

И макар да е доста полезно, до известна степен, нутриентите, които може да ви даде бихте могли да намерите в други храни, но с доста по-малко количество калории.

Какаовото масло може да се намери в почти всяка по-голяма аптека или по-скоро поръча, тъй като не е широко употребявано..Засега.

1. Противовъзпалително действие

Подходящо е за всякакви кожни проблеми и възпалени или наранени места – било вследствие на кожен дерматит, всякакви екземи или дори псориазис.

Нанесеното какаово масло успокоява кожата, облекчавайки болката и сърбежа, при наличието на такива, и намалявайки до голяма степен дразненето.

Тъй като е богато на така важните за организма омега-6 и омега-9 мазнини, както и на допамин и цинк, то има много силно възстановяващо действие.

При редовна употреба ефектът ще бъде забелязан за нула време – кожата ви ще стане в пъти по-мека, еластична и сякаш „жива“.

2. Действа подмладяващо

Какаовото масло съдържа огромно количество антиоксиданти – те пречат на стареенето и изсушаването на кожата.

3. Спомага за добиване на тен

Какаовото масло привлича слънцето към кожата ни. Ако имате проблеми с почерняването, не обмисляйте веднага да легнете в солариума – по-скоро се отбийте през аптеката.

Въпреки че нанесеното какаово масло върху нас би ни помогнало да придобием бързо така желания загар, е важно да помним, че то не предпазва кожата от изгаряне и трябва да сме два пъти по-внимателни, що се отнася до това, от обикновено.

Все пак, искаме леко кафеникава кожа, а не доматена, нали?

4. Премахва стриите

Научно доказано е, че какаовото масло има изключително ползотворен ефект, що се отнася до отвратителните белези по тялото ни. Макар че не ги премахва изцяло, при редовно нанасяне, то ги кара да придобият светъл цвят и ги прави почти незабележими, което отново е доста търсен и желан ефект.

5. Отразява се много добре на състоянието на косата

Какавото масло има удивителни ефекти върху косъма. Освен че го заздравява, той стимулира растежа му, спомага за еластичността му и придава страхотен блясък.

Сухата коса, приличаща по-скоро на перушина, остава някъде назад в миналото, заменена от обем и мекота.

Каковото масло съществува под няколко различни форми – като сурово такова, като лосион, като крем или както е най-често срещано – под формата на олио.

Също така, е една от най-важните съставки на много други козметични продукти. То се характеризира със специфичен, изключително приятен аромат.

На вкус е доста мазно и не е препоръчително да бъде част от ежедневния ни хранителен режим. От друга страна е много подходящо за всекидневна външна употреба.

Всеки даден лев си заслужава. Убедете се, като опитате!