Повече хора смятат, че редовното физическо натоварване, например като тренират във фитнес зала или се занимават с някакъв друг вид спорт, ще им осигури прекрасна фигура и ще се радват на добро здраве дълги години.

Но американски здравни експерти посочиха 6 аргумента в полза на това, че занятията със спорт не могат да се превръщат в оправдание за неправилен режим на хранене.

1. Не се занимаватe със спорт професионално

Хората, които са превърнали любимия си спорт в професия се подлагат на огромни физически натоварвания по време на тренировки и състезания. Те изгарят огромно количество калории, което би могло да оправдае приемът на не много здравословна храна.

Например в хранителния режим на Майкъл Фелпс, най-добрият американски плувец, присъства и пица, и шоколади, омлети, тестени изделия, както и много други нездравословни храни. Но Фелпс обикновено тренира по 3 пъти на ден и изгаря между 10 и 15 хиляди kCal.

А повечето от нас ходят по 3 пъти седмично на фитнес или играем футбол или волейбол, където изгаряме не повече от 300 калории и именно поради това не трябва да си позволяваме торти и пици.

2. Не можете да постигнете най-добрата си физическа форма с неправилно хранене

За да сте в състояние да промените към по-добро физическата си форма и тялото ви да придобие атлетичен външен вид и да се чувствате много по-добре в кожата си, се изисква да се подлагате на интензивни физически натоварвания.

Но ако не промените хранителните си навици и се храните неправилно, организмът ви няма да е в състояние да се справя с тези натоварвания.

3. Чувствате липса на достатъчно енергия, за да спортувате

Трябва да сте наясно, че диетата, която вие мислите за здравословна и която включва нискокалорични храни и същевременно бедни на въглехидрати, е всъщност вредна за спорта, а също и хранителния режим, в която преобладават мазните храни.

Когато тренирате трябва да се придържате към спортна диета, която да осигурява достатъчно хранителни вещества на организма, за да се справя възможно най-лесно с големите физически натоварвания.

4. Загубвате желанието си да се занимавате със спорт

Поради неправилното хранене, което може да се състои в консумацията на прекалено голямо количество храна или обратно недостатъчно, ще загубите вътрешното си желание да тренирате. А междувременно, правилно подбраната храна психологически ще ви настрои да се занимавате със спорт, тъй като ще се чувствате много енергични и начинът за изразходването на тази енергия ще бъде тренировката.

5. Няма да успеете да стегнете отпуснатите или изоставащите ви мускулни групи

Ако с изпълнение на упражнения във фитнес залата желаете да стегнете коремните мускули или тези на бедрата, то няма как да постигнете тази цел, ако приемате прекалено големи количества висококалорични храни. Съответно приетите с храната калории няма как да бъдат изгорени и те се натрупват под формата на мазнини.

6. Ставате податливи на заболявания или е много вероятно да получите травма

Диетите, включващи нискокалорични храни и мазнини увеличават риска от травми и развитие на различни заболявания, изрично подчертават здравните експерти. Риска се увеличава многократно, ако подлагате тялото си на големи физически натоварвания, за които то не е подготвено.