Индустрията на съвременното общество произвежда много преработени храни, които натоварват черния дроб.

Когато ние преяждаме, когато ядем преработени или пържени храни, а в същото време сме изложени на замърсителите на околната среда и на стрес, черният дроб е непрекъснато претоварен.

В този случай той не може да обработи токсините и мазнините по ефективен начин.

Има много храни, които могат да помогнат за прочистване на черния дроб, като стимулират естествената му способност да изхвърли токсичните отпадъци от тялото.

1. Чесън

Само една скилидка чесън има способността да активира чернодробните ензими, които помагат на тялото да изхвърли токсините. Чесънът съдържа и големи количества алицин и селен, две природни съединения, които помагат в прочистването на черния дроб.

2. Грейпфрут

Благодарение на високото си съдържание на витамин С и антиоксиданти, грейпфрутът увеличава естествените процеси за почистване на черния дроб.

Една малка чаша прясно изцеден сок от грейпфрут ще допринесе за стимулиране на детоксикацията на черния дроб и отделянето на ензими, които помагат за изчистване на канцерогени и други токсини.

3. Цвекло и моркови

И двата зеленчука са изключително богати на растителни флавоноиди и бета-каротен. Консумацията на цвекло и моркови може да спомогне за стимулиране и подобряване на цялостната функция на черния дроб.

4. Зелен чай

Тази нежна напитка е пълна с растителни антиоксиданти, известни като катехини. Тези съединения подпомагат функцията на черния дроб. Зеленият чай е не само вкусна напитка, но и има чудесен ефект върху цялостното здравословно състояние.

5. Зеленолистни зеленчуци

Един от нашите най-силни съюзници в прочистването на черния дроб са зеленолистните зеленчуци. Те могат да се ядат сурови, варени, или печени.

Съдържат много растителни хлорофили и притежават свойството да изсмукват токсините от кръвния поток. С тяхната способност да неутрализират тежките метали, химикалите и пестицидите, те защитават мощно черния дроб.

Опитайте да включите в менюто си зеленчуци като рукола, спанак, листа от глухарче, цикория. Това ще благоприятства и дейността на жлъчката за по-доброто премахване на токсините от органите и кръвния поток.

6. Авокадо

Този вкусен зеленчук помага за производството на глутатион в тялото, съединение, което е необходимо за черния дроб, за да се изчисти от вредните токсини.

7. Ябълки

Благодарение на високото съдържание на пектин, ябълки помагат на организма да се освободи от токсините. Това улеснява и дейността на черния дроб.

8. Зехтин

Студено пресованите масла като зехтин, ленено и конопено олио, са страхотни за черния дроб, когато се използват в умерени количества. Те помагат на организма чрез осигуряване на липидна основа, да се освободи от отровите.

9. Алтернативни зърнените храни

Необходимо е да се разнообразяват зърнените храни с алтернативи като киноа, просо и елда. Черният дроб е филтър на тялото ви за токсини, както и за зърнени храни, които са пълни с глутен.

10. Кръстоцветни зеленчуци

Яденето на броколи и карфиол ще увеличи количеството на глюкозинолати в организма ви и ще стимулира производство на ензими в черния дроб. Те помагат за изхвърлянето на канцерогени и други токсини извън тялото, намаляват и рисковете от рак.

11. Лимони и лай

Тези цитрусови плодове съдържат много големи количества витамин С, който помага на тялото да преобразува токсините във вещества, които могат да се абсорбират от водата. Пиенето на прясно изцеден лимон или лимонов сок сутрин подпомага дейността на черния дроб.

12. Орехи

Високите количества на аминокиселината аргинин в орехите подпомагат работата на черния дроб за детоксикирането на амоняк. Орехите също са с високо съдържание на глутатион и омега-3 мастни киселини, които подпомагат прочистващата дейност на черния дроб.

13. Зеле

Подобно на броколите и карфиола, зелето подпомага активирането на два основни чернодробни детоксикираща ензима, които помагат за изчистване на токсините. Опитайте да ядете повече салата от зеле, супа от зеле, зелеви сърми и кисело зеле.

14. Куркума

Любимата подправка на черния дроб. Опитайте да добавята куркума в супите, месните и зеленчуковите ястия. Куркумата стимулира детоксикацията, като съдейства за образуването на ензими против канцерогени.

Останалите храни, които подпомагат чернодробното прочистване, са артишок, аспержи, зеле, брюкселско зеле и т. н.