По време на бременност грижа на всяка бъдеща майка е безопасността и здравословното състояние на бебето.

Жените в това деликатно състояние трябва стриктно да спазват лекарските препоръки. Голяма част от дамите изцяло променят навиците си, за да избегнат опасността от спонтанен аборт.

Ето и седемте най-разпространени лоши привички, които застрашават нормалното износване на бременността.

Не прекалявайте с разходките

Много хора вярват, че честите разходки ще помогнат раждането да стане по-лесно. В действителност, ако прекалите с движенията, можете да създадете налягане в бедрената кост и корема. Резултатът може да доведе до преждевременно раждане.

Бременните жени могат са се разхождат бавно, без да се напрягат. Забравете за силовите упражнения във фитнеса, понеже използването на сила, вдигането на тежки предмети и други физически натоварвания могат да бъдат опасни за вашето здраве.

Не консумирайте студени храни и течности

По време на бременност, температура на бременни жени е по-висока от нормалната. През летния сезон бъдещите майки се чувстват уморени и отпаднали. В горещините една студена напитка или сладолед, ще се отрази зле на вашето бебе.

При по-висока температура на тялото, приемът на студени напитки и храни ще помогне на кръвоносните съдове в корема и матката да се свият, което ще повлияе зле на плода.

Не яжте зелена папая, ананас и горчив пъпеш

В действителност, тези храни са богати на хранителни вещества и са полезни за тялото. Въпреки това, те имат противоположен ефект при бременни жени. Според много изследвания, прекомерното използване на зелена папая, ананас и горчив пъпеш по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт.

Папаята (особено зелената папая), ананасът и горчивият пъпеш съдържат много стимуланти, които лесно могат да променят хормоните в майчиното тяло по време на бременност.

Използване на билки

Някои билкови лекове, като чай от кимион, маргаритка, папрат и малини стимулират матката, за да се подготви за свиване при раждането. Затова употребата им по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане. Бременните жени трябва да спазват стриктно съветите на лекарите-специалисти, за да са сигурни в нормалнотопротичане на бременността.

Чай и кафе

Чаят и кафето съдържат кофеин, който има лош ефект върху развитието на плода. При бременност, бъдещите майки трябва да се откажат от този навик, особено през първото тримесечие, когато периодът на бременността все още не е стабилен.

Не консумирайте сурови храни

Ако сте привърженици на суровите храни, по време на бременността трябва да се откажете от тях, защото са вредни за здравето на бебето. В голяма част от суровите храни се развиват бактерии, като Е.Coli, Listeria, Campylobacter, които ще доведат до преждевременно раждане. Помнете, че храната ви трябва да е добре сготвена.

Не яжте люти и пикантни подправки

Добавянето на някои видове подправки като кимион, анасон, пипер, канела и чили в пържени или приготвени във фурна храни е вредно за бременните жени. Те понижават екскрецията на храносмилателната система и количеството вода в червата се понижава.

В резултат се получава запек. Появата му при бъдещите майки предизвиква дискомфорт, понеже натискът на корема потиска плода в утробата, а ако продължи по-дълго ще попречи на нормалното развитие на плода.