През изминалите 9 месеца често ви се е налагало посред нощите да обикаляте в търсене на отворен магазин, за да удовлетворите нуждата от ягоди на бременната си половинка.

Подготвяли сте детската стая с толкова желание и сте участвали във фотосесиите, които да остават за спомен от щастливото очакване.

Най-интересното обаче предстои след раждането на детето, гответе се.

Какви отстъпки трябва да направи таткото след раждането

1.Понякога ще се чувствате третият излишен

Майка и новороденото – това е фактически затворена система. Детето се нуждае от майка буквално всяка секунда, а всички инстинкти на жената са насочени за удовлетворяване на тази потребност.

За жените, едва сега станали майки, другите хора и техните проблеми отиват на втори план. И не само другите, понякога бебешкият кръговрат напълно ги поглъща.

Мъжът в този сложен за семейството период може да се почувства ненужен, да започне да недоволства и да се отдалечи от жената и от детето. Това е напълно необяснимо, но неправилно решение на проблема.

Помнете, че на жената в този период и е много трудно, особено когато е първо дете. Тя се учи да бъде майка, грижи се за бебето и не спи по цели нощи.

С времето всичко се стабилизира – таткото и майката усвояват новите роли, а детето започва да спи нормално. И за да настане това блажено време колкото се може по-скоро, включвайте се по-активно в грижите за бебето.

Разхождайте се с количката, къпете бебето, разговаряйте с него – стъпка по стъпка ще се превърнете в прекрасен баща.

2.Главен мияч на чинии – това ще бъдете вие

След раждането на детето подовете в квартирата моментално ще се покрият с прах, а в мивката по цял ден ще се издига планина от немити съдове, макар и преди проблемът с чиниите да се е решавал автоматично. 

Настанали са обаче други времена – сега жена ви се нуждае от помощ. Първо, е необходимо физически да се възстанови след раждането.

Второ, трябва да усвои 150 нови неща, свързани с детето, затова е необходимо да поемем върху себе си част от битовите задължения.

3.Вече си имате нова жена

След раждането жена ви тотално ще се промени – и не толкова външно, колкото вътрешно.

Възможно е да ви изглежда по-зряла, ще има нови интереси, кръг на общуване и теми за разговор. Първоначално нейната основна тема ще бъде детето, неговото здраве и благополучие. А недоспиването и хормоните задължително ще се отразят на нейното настроение.

С този нов човек ще ви се наложи да градите изцяло нови отношения. А впоследствие – или вие ще свикнете или жената рано или късно ще отстъпи, но все пак системата ще се върне към баланс.

4.Трябва да забравите за съня

Всички са наясно, че децата не спят добре, но това са на теория разкази и съчувствени въздишки, а на практика е нещо съвсем различно.

Ежедневната нощна повинност най-вероятно ще се поема от майката на детето. Ваша задача е навреме е да ѝ помогнете и да я оставяте да се наспива.

Разбираемо е, че на следващия ден сте на работа, но ангажиментите на една млада майка съвсем не са малко.

Като цяло, за година две ще ви наложи да забравите за пълноценните 8-9 часа непрекъснат сън. За сметка ще се научите да цените минутите тишина, моментално да заспивате при високи нива на шум и добре да се наспивате за 4 часа.

5. … за гнусливостта

Ако преди мисълта за подмиване на нечие, дори и на най-скъпото дупе, ви се е струвала ужасна, то сега бърсането на ако от нежната бебешка кожа ще се превърне за вас в рутинна работа. С жената ще си създадете деликатни шеги на тази тема.

6. … и за хобито

Личното ви време ще стане много по-малко, по-вероятно е да не остане изобщо, поне докато детето малко поотрасне.

Опитите ви да отидете на фитнес, на риболов или да се срещнете с приятели няма да бъдат посрещнати с радост от жената. Защото така е справедливо. Ако тя няма свободно време защо трябва вие да имате.

7.Децата са скъпо удоволствие

Илюзия, че детето през първата година има нужда само от майка. Това е вярно само отчасти. Детето трябва да яде нещо и някак да се облича. И ако първият проблем се решава с кърменето, то за дрехи трябва доста да похарчим, тъй като децата растат бързо.