Понякога пациентите се срамуват или се страхуват, че ако кажат истината, може да има неблагоприятни последствия.

Повечето смятат, че ако прикрият нещо или опитат да се представят в по-добра светлина пред лекаря, нищо страшно няма да се случи. Но дори и това да изглежда безобидно, не е добра идея.

За да разбере специалистът какво се случва наистина с вас, да изготви правилна тактика на лечение, се нуждае от пълна картина, без заобикалки и спестяване на информация.

Каква информация е необходимо честно да се сподели с лекуващия лекар

1.Хапчета, билки и добавки, които се приемат

Всички тези вещества могат да взаимодействат и да повлияят на терапевтичния ефект на лекарствата, които предстои да ви бъдат изписани.

Този коктейл може да е почти смъртоносен, като предизвиква опасни за живота усложнения.

Например, кръстосани реакции възникват при едновременен прием на антибиотици и на антидепресанти.

Популярната хранителна добавка гинко-билоба може да предизвика сърцебиене и да взаимодейства с препарати за нормализиране на кръвното.

2.Симптомите, без значение срамни или почти неосезаеми

За правилната диагноза всеки детайл е важен. Понякога дори слабо изразените симптоми могат да сигнализират за тежка болест.

Например, ако често ви боли глава, стомах, или още нещо задължително кажете за това лекаря, макар и да сте се обърнали към по съвсем друг повод.

3.Хранене и начин на живот

Не трябва да си измисляме и да казваме на лекаря, че никога не преяждаме, не ядем дюнери и хамбургери, не пушим, почти не пием и всеки ден излизаме на джогинг, ако това не е така.

Повечето от нас мислят, че това как живеят, си е тяхна лична работа, но когато отидем на лекар, тази информация може да е от огромно значение.

При поставяне на диагноза и изписване на лечение лекарят е необходимо да вземе под внимание всички рискове, които носят лошите навици.

Когато лекарят знае всичко за нас, може правилно да определи причините за нетипичните симптоми и да разбере дали са свързани с това, че пушим или злоупотребяваме с алкохола, или не.

4.Спрели сме да пием изписаните лекарства

Внезапното спиране на някои лекарства може да е опасно за живота. Става въпрос за лекарства за понижаване на артериалното налягане, антикоагуланти и антидепресанти.

Ако например, ви предупредят, че предстоящата процедура изисква пълна упойка, и затова се прави на гладно, сутринта не трябва да се закусва.

Наркозата на пълен стомах може да доведе до повръщане, възможно е задавяне и дори задушаване. Затова е по-добре да се каже истината и при необходимост операцията да се отложи за следващ ден.

5.Депресия

Не трябва да се срамуваме да си признаем, че сме депресирани. Това състояние може да се съпътства от загуба на апетит, главоболие, проблеми със стомашно-чревния тракт. Затова лекарят трябва да има представа за състоянието ни.

6.Загуба на интерес към секса

Необходимо е честно, открито и откровено да говорим на лекаря за своя сексуален живот, макар и да е трудно, тъй като сексът е важна част от живота ни, а това означава и от здравето.

Загубата на сексуално желание може да сигнализира за сериозен проблем – съдови или хормонални нарушения, или на психически разстройства.

Не трябва да лъжем за прекарани венерически болести, за брой на предишни и настоящи интимни партньори, секс без предпазни средства, а също за свързва с интимната сфера тревожни и неприятни симптоми – болка, сухота, дискомфорт, вагинални течения или секрети от пениса.

Цялата тази информация може да е от огромно значение за оценка на състоянието ни и за поставянето на правилната диагноза и за избор на метод на лечение.

7.НЕ сте разбрали какво е казал лекарят

Понякога ни е срам да си признаем, че за нас е неразбираемо това, което лекарят ни е казал.

Ако изпаднем в такава ситуация е най-добре да си кажем. Затова не трябва да страхуваме и да попитаме още веднъж, за да ни се обясни отново.