Псориазисът не е смъртоносно заболяване, но е едно от най-неприятните и като че ли медицината още не е открила окончателен лек за него.

Дали обаче знаем всичко за псориазиса? Какви са причините за болестта? Как да облекчаваме симптомите?

Ето осем от най-важните факти за този неприятен кожен проблем.

Какво е псориазис?

Псориазисът е често срещано състояние, характеризиращо се с неприятен, болезнен сърбеж, лющеща се, а понякога и остро възпалена кожа.

Болестта засяга около 7,5 милиона души в Съединените американски щати. Въпреки че заболяването е леко, понякога може да се стигне и до усложнения, като в тези случаи псориазисът покрива големи участъци от кожата.

Друг проблем е естетическият - хората, които страдат от това заболяване, често се притесняват от възпалението по кожата си и как това се възприема от другите.

Заразна болест ли е псориазисът?

Псориазисът не е заразен и по никакъв начин не представлява заплаха за здравето на другите. Болестта не може да се разпространи от една част на тялото в друга, или да се предаде от човек на човек.

Какви са причините за поява на болестта?

Учените все още не са открили точната причина за появата на псориазиса. Обикновено се образува по повърхността на кожата, а по късно появилите се корички падат.

Процесът продължава от 28 до 30 дни. Около една трета от хората, страдащи от псориазис, имат фамилна история на заболяването.

Експертите предполагат, че може да се появи след емоционален стрес, травма на кожата, инфекция или реакция към определени видове лекарства.

Мога ли да се разболея от псориазис?

Да, това заболяване на кожата, може да се появи по всяко време. В действителност  от  150 000 до 260 000 нови случаи на псориазис се диагностицират всяка година. Най-вероятна е появата му на възраст между 15 и 35.

Вашето дете също може да бъде изложено на риск. Една трета от хората с псориазис развиват болестта преди да навършат 20 години.

Как се диагностицира псориазис?

Процесът е прост и безболезнен. Лекар изследва кожата и често може да установи само с поглед  дали имате такава болест. В някои случаи може да се направи биопсия на кожата или да се изследва под  микроскоп.

Може ли да се отрази лицето ми?

В много редки случаи псориазисът може да се развие по лицето. Обичайно се появява по скалпа, коленете, лактите и торса. Имайте предвид, че болестта може да засегне дланите, стъпалата на краката, а дори и гениталиите.

Може ли появата на псориазис навреди на здравето ни и по други начини?

Най-общо, псориазисът причинява предимно дискомфорт. Ако болестта не бъде овладяна навреме, по-тежките случаи може да са опасни. Съществува риск от развитие на други тежки бактериални инфекции.

Нещо повече, 10-30 на сто от тези, които имат псориазис, също така развиват псориатичен артрит. Това е болест, близка до ревматоиден артрит, в която ставите и меките тъкани около тях се възпаляват и се сковават.

Може би някои от най-тежките последици от това заболяване са емоционални, често се появява депресия.

Има ли ефикасно лекарство за псориазис?

За съжаление, няма, но можете да изберете от много ефективни възможности за лечение (като локално прилагане на кремове, хапчета и инжекции) за намаляване или контрол на симптомите. Изпробването на различни медикаменти ще ви помогне да намерите най-подходящото лечение и облекчение за вас.