Американски учени успяха да докажат, че видео с миловидни котенца действително подобрява психическото и емоционалното състояние на човека. Изследователите уверяват, че някои хора такива видеоклипове са особено полезни.

Оказва се, че модата с видеоклиповете с необичайни лудории на космати домашни любимци има и научно обяснение.

Освен това според американските изследователи, видеото с котки е особено полезно за хората, изпитващи топли и нежни чувства, след като гледали подобни клипове.

Данните, получени от проведено интернет изследване, показват, че само в мрежата за видео споделяне YouTube през миналата година потребителите са качили за гледане повече от 2 милиона видеоклипа с котки. Тези видеозаписи са били гледани повече от 26 милиарда пъти.

Следва да се отбележи, че клиповете, чиито главни герои са пухкави домашни любимци, се смятат за най-популярното съдържание, те събират повече гледания, отколкото всякакви други видеоклипове в Youtube.

Феноменът с популярността на клиповете с котки беше обяснен от учени от университета на щата Индиана, САЩ.

Те установили, че такива видеозаписи повишават нивата на енергията и увеличават количеството положителни емоции.По време на изследването учените наблюдавали 7000 доброволци, които гледали клипове с котки и други видеа. Около 36% от участниците обичали котки, а около 60% еднакво и котки, и кучета.

След гледането на съдържанието с котки доброволците почувствали прилив на енергия, тяхното настроение се подобрило, а негативните преживявания, тревожността, раздразнителността, агресивността и тъгата, практически оставали на заден план.

Учените установили, че участниците в изследването предпочитат да гледат котки в Интернет през работно време или по време на обучение.

Според авторите на изследването, положителните емоции, които хората получават благодарение на видеото, надвишават чувството за вина, поради нарушаването на работната етика и загубата на време.

И по този начин, гледайки клипове с миловидни котенца вместо да изпълнява поставените му работни задачи, човек получава толкова голяма емоционално възнаграждение, че може да се справи с работата значително по-бързо.

Експериментът също показал, че стопани на котки и доброволците, притежаващи определени психологически черти като стеснителност и готовност за компромиси, по-често от останалите гледат котенца.

В допълнение следва да отбележим, че според множество изследвания домашните любимци подобряват психическото и физическото здраве на своите стопани като понижават кръвното им налагане и нивата им на стрес.

Lisa Wood от училището по опазването на обществено здраве на Университета на Западна Австралия и нейните колеги показали, че хората, които имат домашни любимци дори и печелят повече от останалите.

Международен екип от изследователи провели анкета по телефона на около 2500 души от четири града на САЩ и Австралия. Оказва се, че 42% от стопаните на домашни любимци получавали практическа и емоционална подкрепа от тези, с които те се запознавали, благодарение на своите домашни любимци.

Помощта била най-разнообразна, от услужване с вещи или „чаша захар“ до съвети и разговори за по-важни неща.

Според Lisa Wood, домашните любимци подобряват социалната структура на обществото, психическото здраве и усещане за благосъстояние, тъй като те даряват на хората усещане за съпричастност.

Всеки домашен любимец може да „оправдае“ социален контакт – куче, котка, птича, морско свинче, заек, влечуго или пък златна рибка. Освен това притежателите на домашни любимци стават по-внимателни и към тези, които нямат домашни животни и дори към хората, които не ги обичат.