Коронавирусът SARS-CoV-2 и предизвиканата от него атипична пневмония COVID-19 са нещо ново за нас.

Учените все още не са измислили лекарство, специфично за борба с тях. Медицината все още е в етап на активно търсене, в каквото са и хората.

На ход са и бабините съвети за лечение на грип, и „древни китайски” рецепти, и прочие методи на алтернативната медицина.

Лекарите обаче предупреждават, че коронавирусът не е обикновена простуда и може да се окаже опасно да се правят опити да се лекува с билки.

Какви са особеностите на билковата терапия при COVID-19

Китайският подход към лечението на коронавирусна инфекция

Първите билки за лечение на COVID-19 започват да използват китайците, което изобщо не е изненадващо.

В Китай съществуват древни традиции на алтернативната медицина, и активно се използват игли и билки за лечение на най-разнообразни заболявания.

Според статистиката, над 90% от заболелите от COVID-19 жители на китайската провинция Хубей, чиято столица е Ухан, са използвали при лечение на рецепти на китайската народна медицина.

В периода на коронавирус пандемията на първи план излизат билковите препарати за лечение на респираторни инфекции, част от които се прилагат в официалната медицина.

Например, това е корен от женско биле, билката термопсис, билкови препарати на основата на ефедра.

Много от тях се използват от представителите на алтернативната медицина и за лечение на пневмония.

Китай още в периода на тази пандемия успява да патентова 3 билкови препарата за лечение на COVID-19.

Два от тях са разработени по следите от епидемията през 2003 г. Едно от тези средства съдържа екстракти от орлови нокти, ефедра, кайсия, женско биле и форзиция.

Защо лекарите са против самолечението на COVID-19 с билки

Билковите препарати често се използват в официалната медицина. Екстрактът от корен на женско биле или таблетките с билката термопсис се препоръчват и от лекарите официално.

И ако едни от тях са със специфичен ефект, например, разреждат храчките и облекчават отделянето им, то другите в известна степен усилват имунната реакция на организма.

Съществуват и данни, че отделните билкови препарати потискат процесите на размножаване на бактериите и на вирусите.

Истината е обаче, че този ефект се постига само в лабораторни условия, а експерименти не са провеждани с жив човек, а с клетъчни култури, но въпреки това потенциален противовирусен ефект все пак някои препарати имат.

Веднага следва да се подчертае, че по данни на учените нито един от съществуващите билкови препарати не притежава пълноценно противовирусно действие.

Става въпрос не за унищожаване или пълно преустановяване на размножаването на вирусите. Максимумът е потискане на тяхната жизнена дейност и забавяне на процесите на репликация.

Рисковете от лечението на COVID-19 с билкови препарати

Редица фитопрепарати усилват имунната реакция на организма и от това следва заключението за опасността от тяхното назначаване при развитие на COVID-19.

Възможно е те да са полезни в ранните стадии на заразяване, но веднага щом вирусът проникне дълбоко в белите дробове и започне масиран имунен отговор, подобни средства могат значително да влошат състоянието на човек, усилвайки цитокиновата буря.

Това би способствало за развитие на остър респираторен дистрес-синдром.

Лекарите също привеждат като пример за опасност при лечение на COVID-19 билкови препарати с прословутият корен от женско биле.

Препаратът от това растение се назначава при кашлица, използва се и под формата на крем при лабиален херпес, който трябва да потиска размножаването на вируса.

Женското биле обаче активира образуването в организма на хормона алдостерон, който предизвиква задържане на течности и води до развитие на хипертония.

Хипертонията е именно рисков фактор за повишен риск от развитие на COVID-19 при заразяване с коронавирус.

Както показва лекарската практика, билковата терапия при лечение на остра вирусна инфекция сравнително добре действа с методите на официалната медицина – противовирусни препарати, интерферони, средства за сваляне на температурата.

Сама по себе си билковата терапия при лечение на вирусни инфекции е слабо ефективна.

При лечение на коронавирусна инфекция също трябва да се отчита, че става въпрос за ново заболяване, за което има много неизвестни.