Швеция си призна за грешката, ме в страната не са били въведени строги мерки за карантина. Това се случва, след като страната стига до първо място в света по показател на смъртност от пневмония.

Главният епидемиолог на страна обяви за допуснатата грешка

Главният епидемиолог на страната обяви, че ако знаел за болестта в началото, това, което е налично като информация сега, то би предложил ограничения, каквито са въведени в столицата Стокхолм и в други държави.

Добавя още и, че въвеждането на ограничения в придвижването и отмяна на всички мероприятия би помогнало за избягване на рекорден брой смъртни случаи.

В началото на май главният епидемиолог защитава позицията, към която се придържа Швеция.

В страната през цялото време били отворени училища и детски градини, разрешавало се събирането на групи от не повече от 50 души, придвижването в Швеция по никакъв начин не е било ограничавано.

Властите в страната решават да се откажат от строгите мерки за карантина, за да не навредят на икономиката на страната, но според някои прогнози икономическите последствия може да са същите както и в други държави.

Швеция изпревари всички държави по показател смъртност

Засега обаче данните са, че страната е запазила минимален растеж за първото тримесечие на 2020 г. Когато основните търговски партньори на една държава преминават през рецесия, не може това да не се отрази и на самата нея.

Главният епидемиолог на Швеция подчертава все пак, че правителството разчита на съзнателността на гражданите.

Още на 29 май става ясно, че Швеция е изпреварила всички държави по света по брой на новите смъртни случаи, заради коронавируса само за една седмица.

За указания период средният показател на броя на леталните изходи на 1 милион население достига 5,59.

По данни от института Джонс Хопкинс, в страната са регистрирани близо 40 000 случая на инфекцията, тези на летален изход са над 4000, а оздравелите са 5000.

От оперативния щаб всяка сутрин дават информация на броя на заболелите в Швеция, като обикновено ги сравняват с тези в Дания и разликата е с няколко пъти.