На следобедния брифинг от Националния оперативен щаб обявиха, че от последните направени тестове с полимеразна верижна реакция са потвърдени общо 22 нови положителни.

Първи случай от началото на епидемията потвърден в Сливен

От тях 16 са новите в София, 2-ма са от Пловдив, като за двата дни стават общо 4 нови. 2-ма с коронавирус са потвърдени в Благоевград, не бе съобщено дали имат връзка със затворения ски курорт Банско. Още един нов заразен има потвърден в Плевен.

В Сливен е потвърден случай на коронавирус за първи път от началото на епидемията на 8 март. С новите случаи от днес броят на заразените с коронавирусна болест вече надхвърля 240, много е вероятно още утре да бъде надхвърлен прага от 250 болни.

Според информацията, оповестена от оперативния щаб, хоспитализираните с COVID-19 в УМБАЛСМ са стабилизирани, но състоянието им се определя като тежко.

По повод появили се репортажи в медиите, че никой не проверява пътуващите по влаковете дали имат основателна причина да използват железопътен транспорт, от оперативния щаб обявиха, че се правят проверки по всички железопътни гари.

Над 80% от заразените са под 60 години

На брифинга стана ясно и още, че всички преобладаващата част от болните от COVID-19 у нас са сравнително млади – под 60-годишна възраст. Не попадат във възрастовата група с най-голяма вероятност от усложнения – тези над 70 години.

Разпределението на заболелите по възраст остава почти непроменено спрямо разпространените по-рано данни. Най-много са заболелите във възрастовата група от 40 до 49 г. близо 1/3 от всички тези над 240 болни.

Паритет на заболеваемост има между младежите от 20 до 29 година и хора на средна възраст – 50-59 години, като и в двете групи болните са по 16% от общия брой потвърдените случаи.

Очаквано столицата продължава да е епицентъра на епидемията у нас. По области заболелите са единици, единствено във Варненско са над 10.

Не бе съобщено колко са потвърдените случаи в столицата, но по приблизителни изчисления те са над 200.

От оперативния щаб съобщиха и, че закупената високотехнологична носилка не е предназначена за болни от COVID-19.

На проведения по-рано брифинг на областния кризисен щаб стана ясно, че младият мъж, който е хоспитализиран в инфекциозна болница в Пловдив, е третиран с доставените вече лекарства на хининова основа, за които макар и да няма солидни доказателства, че наистина възпрепятстват развитието на болестта, все пак е известно, че са с антивирусен ефект.

Болници може да започнат да фалират, ако НЗОК не плати

Общинските болници са на прага на финансов колапс, тъй като още преди да бъде издадена заповедта на здравния министър за затваряне на ресторанти, кина и увеселителни паркове, бяха забранени планови операции и всички други медицински дейности.

Системата на здравеопазване у нас се базира на принципа на търсенето и предлагането. НЗОК плаща в края на всеки месец на базата на извършена дейност, а когато по-голяма част от тези медицински дейности са под забрана със заповед на здравния министър, тогава възниква проблема и с липсата на финансиране.

Най-застрашени от финансов колапс са общинските болници, които поемат само спешните състояния и за разлика от големите и печеливши държавни, малките са на ръба на фалита постоянно и едва плащат заплати.

Съществува реална опасност съвсем скоро да се стигне до невъзможност да се плащат заплати.

Неотдавна такъв проблем възникна в общинската болница в Раднево, където се намеси и прокуратурата, а изпълненият директор на лечебното заведение беше отстранен от длъжност.

Директна субсидия за болниците от държавата 

Преди малко повече от седмица икономисти призоваха Министерския съвет да премине към директна субсидия на държавните болници, тъй като системата на финансиране на база извършена дейност е за спокойно време.

Не е ясно как следва да се процедира с по-малките общински болници. Съгласно нова заповед на здравния министър, след отправено предложение от Националния оперативен щаб, трябваше всички болници, без значение частни, държавни или общински, да имат готовност да поемат случаи на болни.

Съгласно приетия бюджет на НЗОК за 2020 г. е заложен резерв от около близо 140 млн., от който може да се отпусне субсидия на всички болници, които са в затруднение, но за тази цел трябва да има решение на Надзорния съвет на касата.