Какво можем да направим, за да предотвратим разпространението на инфекцията у дома?

Новият коронавирус SARS-CoV-2 се предава основно от човек на човек по въздушно-капков път, тоест чрез миниатюрни капки слюнка и други секрети, които се разпръскват във въздуха при кихане и кашляне.

И тези капки, съдържащи вирусни частици, могат да се отлагат по различни обекти и повърхности, което също може да има принос при разпространението на инфекцията. Например, ако докоснете замърсена от вируса повърхност, а след това се пипнете по носа или по устата.

Затова ако някой безсимптомен носител на коронавирус ви дойде на гости, правилното почистване ще спомогне за възпиране на по-нататъшното разпространение на инфекцията.

Каква е разликата между почистване и дезинфекция

Почистване означава физическо премахване на органични замърсители, в които могат да присъстват и патогенни микроби.

При дезинфекция от тези микроби можем да се избавим с помощта на химически вещества.

Преди дезинфекция на помещенията е много важно да направим почистване, тъй като органичните замърсители могат да намалят или напълно да неутрализират действието на дезинфектантите.

Колко дълго може да оцелее вирусът в жилищни помещения

Всичко зависи от материала на повърхността, която е замърсена с вируса. Резултатите от последните изследвания показват, че вирусът най-дълго оцелява по пластмасови и стоманени повърхности – до 72 часа, както и на стъклени. Накратко, вирусът издържа най-много и може да заразява, когато е на гладки повърхности.

Това до колко ще оцелее вируса зависи от условията на околната среда, на първо място, от температурата и влажността на въздуха.

Ако е много горещо, повърхностите, които са разположени на слънце, най-вероятно ще се нагреят над 56 градуса, което е пагубно за новия коронавирус.

Какво у дома може да е замърсено с коронавирус

Доста е трудно да се отговори точно на този въпрос. Когато човек киха и кашля, особено ако не си слага ръка на устата, вирусните частици заедно с капките биологични течности се разпръскват по всички околни повърхности.

За пренасянето на вируса от едно място на друго също може да са отговорни ръцете, затова в зоната на риска от заразяване са всички предмети и повърхности, до които се е докоснал носителят на инфекцията.

Най-често пипаме дистанционното на телевизора, вратата на хладилника, дръжките на кухненските шкафове, кухненските повърхности, кранове и дръжките на вратите.

Разбира се, телефон, таблет, компютърна мишка и клавиатура – всички тези устройства е възможно да бъдат замърсени, но обикновено те не се споделят с други хора.

Ако живеем в кооперация или в жилищна сграда с повече семейства, е по-вероятно да се заразим при допир с парапета на стълбището, копчетата на асансьора или при досег с неговата врата.

Какво да използваме при почистване и как да го правим правилно

Коронавирусът е уязвим на високи температури, затова и надеждите са, че със затоплянето на времето, вече няма да е толкова заразен и пандемията ще затихне. Обикновените почистващи средства, включително и сапунът ефективно го унищожават.

Ако трябва да се дезинфекцират повърхности, с които е възможно да е имал досег заразен, то тогава може да се използва всяко дезинфекциращо домашно средство, гаранцията, че ще унищожи вируса е 100%.

Специалистите по почистване на домове от Pochistvane2000.com споделят, че повърхността може да се дезинфекцира с обикновен парцал или кърпа за почистване за еднократна употреба, която е предварително напоена с дезинфектант.

От Института по хигиена в София посочиха, че стандартни препарати на хлорна основа са отличен вариант за почистване на дома в разгара на пандемия, както и парочистачките, при които се вдига много висока температура, пагубна за вируса.

Ефективни са ултравиолетовите лампи – комбинация между преки ултравиолетови лъчи и температура инактивират вируса и вече не може да заразява.

Ако смятате, че по кухненските съдове и прибори може да са замърсени с вируса, е по-добре да се измият под течаща гореща вода или поне да се накиснат в такава, с температура от поне 60 градуса.

Миялната машина в период на пандемия е по-добрият вариант, тъй като ако чинии и прибори се мият на ръка, то не може да се използва толкова гореща вода.

Основно в настоящата пандемия от коронавирус, да се почиства често, а ако болен у дома, дори по няколко пъти дневно и да се проветрява.