В разгара на зимата се отчита повишение на заболеваемостта от хепатити на територията на страната.

Болестта на мръсните ръце се появи неочаквано в Стара Загора

Съвсем изненадващо, предвид факта, че януари е най-студеният месец в годината и разпространението на подобни вирусни инфекции се свързва с по-високи температури и влажност на въздуха, като изключим кръвния и половия път на разпространение.

За по-малко от 2 седмици от началото на 2020 г. са регистрирани над 110 случаи на хепатити, от тях повече от половината – над 60 са отчетени в седмицата от 06 до 12 януари.

Това определено показва, че обстановката може да се определи като предепидемична. В сравнение с миналата година по същото време заболеваемостта също е по-висока.

В началото на 2019 г. регистрираните новите болни от хепатити са по-малко от 100. Няма връзка между нарастването на заболеваемостта от хепатити и водната криза в Перник.

Новите случаи са най-много в Старозагорска и в Бургаска област, не се съобщава за Пернишка област, където занижената хигиена, поради липса на постоянно водоснабдяване може да се определи като фактор.

В Старозагорска област 10 случаи на хепатит А общо са регистрирани в 2 малки села, което предполага възникване на локално епидемично огнище.

През последните седмици на 2019 г. се отчита намаляване на новорегистрираните случаи на хепатити, за да започне да нарастват отново след Нова година.

От Министерството на здравеопазването чрез Регионалните здравни инспекции са предприети мерки за поставяне под карантина на заразените, както и издирване на контактувалите с тях лица.

Същевременно от РЗИ Стара Загора са започнали мероприятия по разясняване на механизмите на разпространение на вирусните хепатити в област Стара Загора. Призовават се гражданите да не пропускат да си мият ръцете, която профилактична мярка важи и за предпазване от грип и вирусни инфекции.

Значително нарастване на заболелите от гастроентерити

В началото на 2020 г. се отчита и значимо увеличаване на болните от гастроентерити, което се свързва с увеличаване на случаи на остри вирусни заболявания.

В сравнение с предходната година по същото време заболелите са повече, макар и през 2019 г. в началото на януари болните от грип и вирусни инфекции да бяха значително повече, отколкото понастоящем.