При псориазис е по-висок риска от развитие на рак или от смърт, твърдят учени от Университета на Манчестър.

Изследване представя обзор на данни от 58 наблюдателни проучвания, посветени на изучаването на връзката между тези 2 заболявания.

Псориазисът може да доведе развитие на рак

Когато правят мета-анализ учените стигат до извода, че при болните от псориазис рискът от развитие на няколко вида рак е със 1,18 пъти по-висок в сравнение с тези, които не страдат от тази болест.

Сред тях са рак на дебелото, на ободното черво и на ректума, на бъбреците, на гърлото, на черния дроб, на устната кухина, на хранопровода, на панкреаса и на кожата.
При тежък псориазис рискът от развитие на рак и от смърт, свързана с него се повишава до 122%.

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, ускоряващо растежа на кожните клетки и което води до обриви по тялото във вид на удебелени лющещи се петна. Появяват се най-често на коленете, по скалпа, на лактите, на кръста, по стъпалата и дланите.

Обикновено за неговото лечение се използват кремове, а също и ултравиолетова и медикаментозна терапия.

Световната здравна организация с резолюция от 2014 г. определя като приоритет повишаване на нивото на осведоменост на населението за псориазис. Целта е да се пребори стигмата, която надвисва над много от болните.

Връзката псориазис-рак обусловена от лекарствата

Авторите отбелязват, че и предходни изследвания свързват псориазиса с рак. Връзката между заболяванията, според авторите, също може да се обясни с лекарствата против псориазис.

При продължително приложение за лечение на тежък псориазис на имуносупресивния препарат циклоспорин се увеличава риска от рак на кожата.

Това е първият мета-анализ, в който се разглежда как рискът от развитие на рак се различава в зависимост от тежестта на псориазиса. Изследвано е влиянието на този риск върху фактори като тютюнопушене и затлъстяване.

Изследването обаче има някои ограничения, тъй като се различава дизайна на включените в анализа проучвания. Освен това техният наблюдателен характер не дава възможност да се установи същинската причинно-следствена връзка.

Въпреки откритата връзка между псориазис и рак, резултатите не са еднородни, затова има необходимост от по-нататъшни изследвания.