Оказало се, че съблюдаването на хигиена далеч не винаги е полезно за здравето на човека. Експерти са установили, че долното бельо може да се пере не по-често от 1 път на 10 дни.

Изследователи, провели изследване, доказващо, че жените не следва да перат твърде често своите сутиени. Пране е необходимо да се провежда веднъж на 10 дни, за да не се навреди на гърдите.

Специалистите в областта на текстила са установили, че при често пране на долното бельо и особено на сутиените може да доведе до разрушаването на техните тъкани, което на свой род води до загуба на еластичността им. Така сутиенът загубва способността си да поддържа гърдите.

Некачественото поддържане на гърдите вреди на здравето на представителките на нежния пол.

Сътрудник на Текстилната лаборатория при Good Housekeeping Institute Лесли Сакс твърди, че най-добрият начин за избягване на проблеми с долното бельо е то да се пере веднъж на 10 дни – „Твърде честото пране на долното бельо може негативно да се отрази на еластичността на сутиена, която е необходима на дамите за осигуряване на достатъчно добро поддържане на техните гърди“.

Ако не се потите много, то можете да слагате един и същ сутиен 3-4 пъти, тоест да го носите 10 дни преди да го изперете. Но това колко често го перете следва да зависи от нивото на вашата физическа активност.

Но от това правило съществуват и изключения.

Експертите отбелязват, че спортните сутиени е препоръчително да се перат по-често, отколкото останалото бельо.
Според Сакс, жените е необходимо да купуват определено количество сутиени, за да имат възможност да си ги сменят достатъчно често, за да запазят тяхната еластичност и така и доброто здравословно състояние на своите гърди, а оттам и на целия си организъм.

Сътрудникът на текстилната лаборатория смята, че един сутиен може да се носи 2 дни подред, но е желателно да бъде свалян преди сън. По този начин сутиенът ще възстановява формата и еластичността си до сутринта.

Но е важно да се предвид, че бельото, което не се отличава с високо качество, не е възможно да възстанови своята форма за 12 часа. Такова бельо експертът препоръчва да не се закупува изобщо.

При покупка на бельо авторите на изследването съветват да се обръща особено внимание на етикета, съдържащ информация за продуктите, използвани в производството на неговите тъкани, тоест тези на бельото.

За прането на сутиени са за предпочитане програмите за деликатни тъкани на пералните машини и да се използват меки почистващи средства.

В тази връзка следва да се отбележи, че американски пластичен хирург е разработил уникален сутиен, който притежава свойството да предотвратява появата на бръчки и обусловеното от напредването на възрастта отпускане на женските гърди.

Специалистът е проектирал по такъв начин това бельо, че жените да могат да го носят и по време на сън.

Пластичният хирург твърди, че новият сутиен ефективно поддържа млечни жлези на жените, позволявайки на неговите притежателки да заемат всякакви пози по време на сън.

Следва да се отбележи, че доктор Рийналд Хейворт е известен по целия свят, той е пластичен хирург от Бевърли Хилс, Калифорния, тъй като постоянно търси нови методи за борба със стареенето. Новото изобретение на известния лекар е под названието NightLift.