Очаквано за първия ден на новата седмица обновените данни на информационната система отчитат значителен ръст на случаи на заразяване за деня. Разликата спрямо неделния ден е значителна – с почти 4 пъти – от 58 на 216.

Тестовете 3300, а новите заразени с почти 4 пъти повече от неделя

Предвид обаче достигнатите 290 и след това 255 случая на заразяване през изминалата седмица, не са чак толкова много новите случаи, още повече, че е първи ден на седмицата.

Прави впечатление обаче по-малкия брой на направените PCR тестове в понеделник – малко над 300, което показва, че положителните проби достигат около 6-7%.

Намаляват и приетите в болница, след като надхвърлиха 790, днес се наблюдава лек спад до 780, което може да се определи като положителна тенденция.

Очакваното захлаждане през следващите дни може да способства до известно нарастване на новите случаи до края на тази седмица, тъй като то ще подтикне повечето хора да стоят в затворени помещения по-продължително време.

Допълнителен утежняващ фактор е и продължителните високи температури, повечето от нас не са свикнали на по-ниски температури, ще е необходимо известно време за адаптация, и то може да се съпътства от известно отслабване на имунитета.

След нула жертви, отчетени през един от предходните дни, днес отново се наблюдава нещо като малък бум и нарастват до 11 случая и така надхвърлят 800. Възможно е това да се дължи на делничния ден и отложеното докладване на починалите.

Излекуваните за изминалото денонощие съвсем не са малко – цели 163, но не успяват да догонят новите заразени и затова активните случаи или реално заболелите продължават да нарастват и според обновените данни са над 5100. Стойност, която е близка или дори над пика достигнат в началото на август.

Бум в Бургас – достигнат е рекорд заразени за деня

Истински бум се наблюдава в Бургас, където новите случаи на заразяване са 64, това е много висока стойност за областта, като не е известно дали е в града или в околните общини.

С почти наполовина по-малко е област София-град – 30 нови заразени. Ако не беше Бургас с толкова много нови случаи – за деня щяха общо заразените за страната да са около 160.

В Пловдив са установени 22 нови случая, което може да се определи като в рамките на допустимото, предвид факта, че и за неделния ден нямаше установени с COVID-19.

В Стара Загора са 15 с коронавирус за деня, в Ямбол – 12 и във Варна 111, в останалите области случаите са под 10.

При медицинския персонал се наблюдава по-значително нарастване и общата бройка на установените достига 1132, а лекарите са 398 общо от началото на епидемията и 382 медицински сестри, санитарите са 173, в категорията друг са 163.