Недостатъчното производство на маски и предпазни средства още от периода, когато епидемията бушуваше в Китай принуди лекари и медицински персонал да използват тези средства по неправилен начин, най-често по-дълго, отколкото е по стандарт.

Как маските за еднократна употреба трябва да станат за многократна

Това увеличи риска от заразяване и разпространение на инфекцията вътре в болниците. У нас, за щастие, до подобна ситуацията не се стигна, макар и лечебните заведения във Видин и в Ямбол бяха на ръба.

В началния етап на епидемията у нас се усещаше остър недостиг на предпазни средства, за лекарите от Центровете за спешна медицинска помощ се събираха дарения за закупуване на най-обикновени маски.

Понастоящем ситуацията е преодоляна и почти навсякъде има достатъчно предпазни средства за медицинския персонал, а здравният министър увери, че маските са напълно достатъчно и не се очертава недостиг, тъй като е на разположение достатъчен запас за най-малко 6 месеца или до края на месец март 2021 г.

Американски учени опитаха да намерят решение на проблема с острия недостиг на маски, като изобретиха метод, по който маски за еднократна употреба да могат да се дезинфекцират и да се използват многократно, като се касае за хирургични маски.

Топлина и влажност могат да служат за дезинфекция на маските

Установява, че топлината в комбинация с висока влажност може да способства за унищожаване на вирусите на хирургичните маски N95, но без това да ги увреждат и след прилагането на метода те продължават да филтрират вирусите достатъчно добре.

Също така учените смятат, че могат да бъдат разработени устройства, които да са нещо като перални за хирургичните маски, тъй като самият метод е елементарен за изпълнение, дори наподобява условията, които се създават от ютия – топлина и влага.

Това ще е и начин маските за еднократна употреба да бъдат рециклирани или по-скоро терминът е от за еднократна употреба да станат за многократна.

Същевременно така и природата няма да се замърсява, тъй като не ще е необходимо изхвърлянето на толкова много предпазни средства.

Смята се, че бъде намален и рискът от заразяване на лекарите, когато са в стаите за почивка, например.