В наскоро публикувана статия се привеждат 3 случая на невероятно изчезване на рака при хора, прекарали COVID-19, и всички те са добре документирани и описани в научната медицинска литература – наличието на рак преди болестта и неговото изчезване изобщо не е учудващо за лекарите.

Три невероятни изцеления

В първия случай, регистриран във Великобритания, при 61-годишен мъж с лимфом на Ходжкин изчезват няколко огнища на рак, при това заболяване се засягат едновременно лимфните възли и често едновременно на няколко места.

След поставянето на диагнозата на болния, дори не успяват да започнат химиотерапия. Боледувал тежко, но когато инфекцията отминала, множествените тумори изчезват.

Още два сходни случая са регистрирани в Италия. Единият при 20-годишен с т.нар. неходжкинов лимфом – злокачествено заболяване на лимфната система.

Болестта при него трудно се поддава на химиотерапия и на лъчева терапия, и няколко пъти рецидивира. Но изследването след тежък COVID-19 показва, че ракът изчезва.

Третия щастлив случай на излекуване е от Милано при 61-годишен мъж, също с тумори на лимфната система.

Чудесата са напълно реални

До колко това е реално и как да се обяснят всички тези случаи на невероятно изцеление? Описаните случаи са напълно реални, и могат да имат няколко обяснения.

Първо, добре е известно, че някои вируси могат да заразят злокачествените клетки, и да ги убиват. Не е изключено, че нещо подобно се е случило с пациентите, на които туморите изчезват след прекарана коронавирусна инфекция.

Разбира се не е нужно тази информация да се възприема като ръководство за действие, не трябва да се правят опити за избавяне от рака с помощта на COVID-19.

Опасността от болестта е много голяма, немалко хора загиват от нея, а вероятността, че тази инфекция ще ни избави от рак, е нищожна.

Три описани случаи на милиони преболедували, това е много малко – каузистика. Още повече, че има специални вируси за лечение на рак, те са онколитични, и те са много.

Правено в миналото

Специално се изменят вируси, за да заразяват само злокачествени клетки, а не здрави. Сега това направление в онкологията по света се развива достатъчно активно, и има дори специално регистрирани вирусни за лечение на някои тумори.

Изследванията на вируси за лечение на онкологични заболявания започват още през 60-те години на миналия век. Тогава за първи път се изказва идеята, че вирусите могат да са не само опасни, но и полезни.

За първи път е доказано, че вирусите могат да предизвикат онколиза – смърт на ракови клетки. Това откритие е било официално признато и утвърдено обаче по-късно.

Провеждано е лечение на рак с вируси, при някои резултатите не били лоши, но не е било така при всички болни.

През 60-те години обаче е имало съпротива срещу подобни опити от страна на официалните власти, стигнало се е до закриване на лаборатория, в която са тествани изменени вируси срещу ракови клетки.

Времето обаче доказва нейната правота. По света за изминалите няколко години са проведени много изследвания, които показват, че лечението на рак с онколитични вируси е ефективно.

Това направление в онкологията е изключително перспективно. Проблемът е в това, че всички други способи за терапия са насочени не към радикално излекуване на рака, а преминаването му към дълга ремисия – известно количество злокачествени клетки все пак остава.

Вирусите обаче засягат всички клетки на туморите, и това води до пълната им гибел, и означава радикално излекуване.

Защо вирусите срещу рака не се прилагат по-масово

Все още у нас терапията вируси срещу рак не е достъпна. Внедряването на нови лекарствени препарати и методи отнема години, и такива принципно нови лекарствени средства на основата на вируси трудно си пробиват път.

Затова и засега всички опити така да се лекува рак са провеждани само с пациенти в последния стадий, когато онколозите вече няма с какво да помогнат, и на практика отказват терапия.

Всъщност тези хора са обречени, но лечението с вируси облекчава техните страдания и удължава живота им с няколко месеца. Смята се, че онколотичната терапия следва да се започва по-рано, когато има вероятност от пълно излекуване.

Такива случаи са добре известни, но използването на вируси в по-ранните стадии ще стане възможно едва когато бъдат приключени всички необходими процедури по клинични изпитвания.

Това се отнася на практика за всички нови методи на лечение на онкологични заболявания, толкова тромаво е устроена системата от клиничните изпитвания. И това забавя прогреса при лечение на рак.

Ако се върнем към случаите, описани наскоро, то са възможни и други обяснения. Известно е, че туморните клетки излизат извън контрола на имунната система, не ги разпознава и не може да ги унищожи. Но ако вирусите ги засегнат и започнат да действат в тях, то злокачествените клетки стават по-уязвими са имунната система – активира се и започва да ги атакува.

Това може да доведе до гибел на злокачествените клетки. Към момента проучвания за възможностите на вирусите срещу злокачествените туморни образувания не са проучени или по-скоро те са в много ранен етап, ето защо подобно изчезване на раковите метастази се приема почти като нещо невероятно, когато се установява връзка с опасния COVID-19 вирус.

С напредването на проучванията най-вероятно това ще се промени, ще се открият непознатите досега независимости и връзки.

Що се отнася до използването на COVID-19 ваксина за лечение на онкологични заболявания, то тогава има повече съмнения.

И макар жива, но прилаганите в нея аденовируси не се размножават в човешкия организъм. Теоретично могат да попаднат в туморните клетки, и да предизвикат атака на имунната система срещу тях, но това едва ли ще доведе до излекуване. В сравнение с онколитичните вируси това въздействие не е толкова съществено.

И следва да се допълни, че подобен ефект биха имали само векторните вируси, каквато е тази с производител – Astra Zeneca, руската Sputnik V и китайската Синовак.